Prezent la dezbaterile generale, ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat ca proiectul de lege vizeaza persoanele aflate in situatie de excluziune sociala si urmareste identificarea unei cai de a acorda in mod just fonduri celor care au nevoie de acestea.

"Prin aceasta modificare a legii urmarim modul in care aceste persoane participa direct la dezvoltarea lucrarilor in folosul comunitatii. Pana acum aceste lucrari erau necontrolate, nu se stia unde se fac cele 72 de ore si care sunt rezultatele. Acum, prin modificarile aduse, Consiliul Local aproba in fiecare an, pentru anul urmator, un program, astfel incat, pe baza unor prestatii lunare, agentiile de prestatii ii verifica pe cei care presteaza servicii in folosul comunitatii", a spus Botis, citat de Mediafax.

El a aratat ca, pentru a stimula participarea pe piata fortei de munca, a solicitat, in cadrul proiectului de lege, ca fiecrae persoana care primeste ajutor social sa participe lunar la activitatile desfasurate de agentiile de ocupare a fortei de munca, si nu o data la trei luni, cum era pana acum.

Venitul minim garantat, ajutoarele pentru incalzire, alocatia monoparentala si cea complementara se vor transforma in "venitul minim de insertie", care va fi acordat inclusiv in functie de numarul de membrii din fiecare familie.

O persoana va lua maximum 273 de lei pe luna, in timp ce o familie cu un copil va incasa 623 de lei. Ajutorul social scade daca beneficiarii incaseaza bani si din alte surse, cum ar fi ajutorul de somaj.

Autoritatile vor verifica mai multe gospodarii, iar cei care nu sunt cu adevarat saraci pierd banii. Este vorba, de exemplu, de romanii care au cate doua televizoare, masina de peste 1600 de centimetri cubi, mai multe animale sau suprafete insemnate de pamant.