"Romania este pe drumul cel bun si trebuie sa ramana pe aceasta cale. Combaterea coruptiei reprezinta in continuare cea mai mare provocare si cea mai mare prioritate. Salutam progresele inregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate in 2015", a declarat prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, cel care gestioneaza rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria, scrie Mediafax.

"Continuand impreuna in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care se bucura de sprijinul neechivoc al cetatenilor, Comisia isi va mentine sprijinul fata de eforturile Romaniei de a obtine rezultate in ceea ce priveste independenta numirilor in functii de conducere din sistemul judiciar, finalizarea initiativelor legislative in curs si combaterea sistematica a coruptiei", a mai spus Timmermans.

Raportul evalueaza progresele recente realizate de Romania, evidentiind o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut "o dinamica remarcabila", se arata in raport.

Expertii apreciaza ca, "desi punerea in aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala) a demonstrat colaborarea pragmatica si productiva dintre guvern si sistemul judiciar, un an mai tarziu, multe chestiuni legislative raman nesolutionate".

"Exista in continuare o lipsa de consecventa in unele hotarari ale instantelor, aspect care reprezinta o sursa de ingrijorare. Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie in continuare lipsite de criterii obiective si de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri in care Parlamentul a dat dovada de reticenta in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale", se arata in raport.

Comisia Europeana a anuntat, totodata, ca urmatorul raport MCV pentru Romania va fi prezentat, probabil, peste un an, pentru a oferi Bucurestiului ragazul necesar pentru a putea da curs recomandarilor sale si pentru evalua rezultatele tangibile obtinute.

CE remarca activitatea DNA, CC si CSM, dar critica Parlamentul si rata mica de confiscare a averilor si evidentiaza coruptia unor magistrati

Raportul MCV subliniaza faptul ca progresele remarcate in precedentul raport, din ianuarie 2014, au fost continuate si ca ele trebuie consolidate, iar activitatea institutiilor judiciare a crescut increderea populatiei in sistemul judiciar. Raportul consemneaza activitatea Curtii Constitutionale, subliniind, in schimb, faptul ca unele decizii ale CC nu au fost respectate de catre Parlament.

In ceea ce priveste amenintarile la adresa independentei justitiei, conform surselor citate, documentul releva ca atacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecatorilor si procurorilor au ramas o problema, dar numarul lor a scazut fata de anii precedenti.

Raportul MCV cuprinde referiri si la Avocatul Poporului si la neimplicarea acestuia in contestarea unor ordonante de urgenta la Curtea Constitutionala. Totodata, evidentiaza numarul in crestere al cazurilor de coruptie in randul judecatorilor si procurorilor anchetate de DNA. Pe langa activitatea DNA, raportul saluta si activitatea ANI, a ICCJ si a CSM.

Ca si precedentele rapoarte, documentul care va fi publicat miercuri noteaza faptul ca Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existand cazuri cand parlamentari declarati incompatibili nu au fost suspendati.

De asemenea, Parlamentul este criticat pentru faptul ca a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare.

Coruptia ramane o problema majora in Romania, dar documentul CE remarca numarul in crestere al anchetelor si al condamnarilor in cazuri de coruptie la nivel inalt.

In schimb, CE are observatii cu privire la rata mica de confiscare a averilor si de recuperare a daunelor in urma unor decizii finale ale instantelor.

Pe de alta parte, documentul consemneaza coruptia din educatie, in special pe cea legata de examenele de bacalaureat, dar si pe cea din sistemul medical. Documentul face referire si la problemele legate de licitatiile publice, inclusiv cele cu fonduri europene.

Aceleasi surse au subliniat faptul ca raportul de miercuri este mai bun decat cel din 2014 si mai bun decat cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar Romania ar putea scapa in curand de monitorizare.

Rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria vor fi discutate, miercuri, in Colegiul comisarilor si vor fi publicate dupa incheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora Romaniei).