"Vreti sa va dau banii pe apartamentul ipotecat care este al fostilor mei socri si-mi cereti 8000 de euro in trei luni? Pai eu nu bat, n-am tiparnita de euro"

Doamna Gabriela este revoltata si spune ca se simte hartuita de recuperatori.

Gabriela Mihaila: "Recunosc ca am luat o suma de la o banca si doresc sa ii dau inapoi. Lasa-ma sa o fac! Dar nu incerca sa ma santajezi pentru ca ulterior tu sa obtii de la mine dobanzi calculate abuziv, penalitati calculate abuziv, comisionul de risc pe care eu vreau sa fie scazut din datorie pentru ca l-am platit timp de 6 ani si jumatate."

Ca ea sunt peste un milion de romani considerati rau-platnici care s-au trezit dati pe mana celor 30 de firme de recuperare de la noi, in ultimele 3 luni. Asta dupa ce bancile la care aveau credite le-au vandut dosarele cu 10-15 % din suma, ca sa scape de imprumuturi neperformante. 

Adrian Cuculis, avocat: "Din momentul cesiunii, dobanzile continua sa curga in mana SRL-ului ca si cum ar fi o institutie bancara. Legea care guverneaza activitatea bancara interzice o asemenea activitate"

Asa ca dobanzile percepute de firmele recuperatoare ar fi ilegale, potrivit avocatilor. Acestia critica si faptul ca prin cedarea unui contract bancar catre o astfel de societate banca incalca dreptul clientului la protectia datelor cu caracter personal.

Ca sa opreasca agresivitatea recuperatorilor, o senatoare vrea sa impoziteze cu 85% orice creanta bancara recuperata de la persoane fizice.

Steliana Miron, senator: "Am incercat sa gasim un amendament ca sa venim in spirijinul celor 3,5 milioane de romani care se afla in executare silita. Aceasta initiativa este pentru a descuraja firmele de recuperari creante."

Executarile silite si recuperarile de creante au crescut cu 50% anul acesta fata de anul trecut. Potrivit cifrelor oficiale, companiile de recuperare au anuntat profituri uriase. Exista insa si recuperatori, putin la numar, care negociaza cu solutii personalizate si reduceri masive, usurand situatia celui indatorat.