Cateva ONG-uri au publicat studii cu privire la valoarea bogatiilor Terrei. Asta in timp ce Banca Mondiala si ONU se ocupa intens de estimarea sumelor la care se ridica padurile tropicale, scrie CNN in pagina electronica.

Iata rezultatele studiilor citate de site-ul american de stiri:

1. Padurile din Marea Britanie au fost estimate la 2,4 miliarde de dolari, potrivit unui studiu efectuat in 2011 de UK National Ecosystem Assessment (UK NEA).

2. Marea Bariera de Corali a fost estimata la 52,7 miliarde de dolari. Atat genereaza serviciile de turism si industria alimentara asociate cu aceasta zona economiei Australiei, potrivit unui raport al Oxford Economics.

3. Padurile tropicale din Columbia sunt estimate la aproape 22 miliarde de dolari. Schimbarile climatice le-ar putea afecta in urmatorii ani, scazandu-le, totodata, valoarea la 16 miliarde de dolari, arata un raport ONU prezentat anul acesta.

4. Mangrova Thailandei (tip de vedegatie tropicala formata din arbori si arbusti cu radacini adventive) ar putea genera milioane de dolari daca guvernul din Bangok ar investi in acest sector. Mai exact, fiecare hectar ar aduce 10.000 de dolari in urmatorii 10 ani, daca se vor realiza investitii serioase, conform unui studiu UNEP.

5. Ecosistemul Indoneziei valoreaza la ora actuala 6,9 miliarde de dolari. Daca guvernul va avea grija sa investeasca in conservarea padurilor indoneziene si in procesarea serviciilor sale, ar putea ajunge la venituri de 9,5 miliarde de dolari pana in 2030.

6. Dilema cu care se confrunta Belize, micul stat din America Centrala, de a investi in exploatarea zacamintelor petroliere sau de a conserva mediul inconjurator se ridica la 1,1 miliarde de dolari. Un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Columbia din Marea Britanie arata ca daca guvernul din Belize ar investi in exploatarea gazelor naturale, sectorul pescuitului ar pierde aproximativ 2% din mana de lucru, in timp ce industria turismului ar scadea si ea cu 4%. In acest caz, exploatarea petroliera ar avea un efect negativ asupra economiei din Belize, si anume, o pierdere anuala de peste un miliard de dolari.

7. Parcul National Yasuni din Ecuador, considerat cel bogat parc natural de pe Terra. Pe fiecare hectar de pamant se gasesc trei specii de animale care se nasc doar in America de Nord. Totodata, doua triburi de indieni traiesc aici in perfecta izolare de restul lumii. In plus, in adancurile padurii Parcului Yasuni se afla o comoara de petrol de aproape 850 milioane de barili, a caror exploatare ar genera venituri de 7,2 miliarde de dolari.