Un studiu al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, arat ca venitul mediu pe camera al hotelurilor din Capitala a scazut cu 38% in 2009, la circa 40 de euro, pe fondul reducerii tarifului mediu de cazare cu 27% si a gradului de ocupare cu 16 puncte procentuale, in contextul crizei.

Hotelurile sunt considerate investitii pe termen mediu, daca avem in vedere faptul ca pentru constructie este necesar cel putin un an, si apoi intre 2 si 3 ani pana cand hotelul atinge ceea ce specialistii numesc „varful”. Adica unitatea ajunge la nivelul maxim de profitabilitate. Asadar, si amortizarea unei astfel de investitii este calculata tot de la patru-cinci ani in sus. Sumele necesare pentru constructia si echiparea unui hotel din Bucuresti depasesc adesea zece milioane de euro, iar in conditiile in care veniturile scad cu 40%, vorbim de pierderi enorme pentru proprietari.

In 2008, venitul mediu pe camera a fost de peste 60 de euro.

Tariful mediu de cazare, calculat in euro, a scazut anul trecut cu 27%, de la circa 120 de euro la putin peste 80 de euro. In lei, declinul a fost de 11%, pe fondul deprecierii leului in raport cu euro.
In ceea ce priveste gradul de ocupare, hotelurile din Bucuresti au raportat o reducere de 16 puncte procentuale, de la 66% la 50%.

Anul trecut, numarul de sosiri in hotelurile din Bucuresti a scazut cu 5%, de la aproape 950.000 la circa 900.000, nivelul fiind similar celui din 2007.
De asemenea, numarul de innoptari a scazut cu peste 15%, de la 2 milioane la aproximativ 1,7 milioane.

"Piata hoteliera a fost afectata sever pe partea de eficienta operationala. Competitia puternica dintre hoteluri s-a reflectat prin tarife mai mici, pachete speciale pentru a atrage «mai multi clienti in paturi», cresterea gradului de ocupare si a pragului de profitabilitate", se arata intr-un raport al CBRE.

Criza a generat probleme si in finantarea proiectelor hoteliere aflate in dezvoltare, prin intazieri ale termenelor de livrare de cel putin 12 luni. Astfel, circa 65% din proiectele anuntate pentru deschidere au fost amanate pentru a doua jumatate a anului trecut, iar aproximativ 5% din numarul total al camerelor de hotel din Bucuresti au fost puse in conservare.

CBRE se asteapta la intarzieri si in perioada urmatoare, proiectele anuntate urmand sa fie finalizate in perioada 2011-2012.

Investitiile hoteliere au vizat anul trecut in special unitati de patru stele si cinci stele.

Firma de consultanta estimeaza ca in 2010 capacitatea hoteliera va creste intr-un ritm mai scazut decat anul trecut, iar oferta de camere noi va inregistra un declin de circa 50%.