Cand vorbim despre ce vor face romanii in 2010, observam ca tot mai multi renunta la credite sau la achizitionarea de bunuri in rate. In plus, potrivit datelor studiului, mai putin de o treime din romani mai vor sa plece in concediu in strainatate si aproape jumatate se gandesc sa petreaca vacanta in tara.

Intre activitatile pe care le vor avea cel mai frecvent in 2010, romanii bifeaza mersul la biserica, ceva mai mult chiar decat in 2009, lectura sau inscrierea la tot felul de cursuri si instruiri profesionale.

 De altfel si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorul BNR Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca vom iesi din criza cand o vrea Dumnezeu.

Iesitul in cluburi si baruri, mersul la cinematrograf, la teatru sau la concerte, precum si plata serviciilor cu cardul se numara printre activitatile pe care romanii le vor efectua cu o frecventa mai mica decat anul trecut.

Potrivit studiului companiei de cercetare de piata Daedalus, ponderea salariilor in totalul veniturilor romanilor a depasit cu putin 50%, in ianuarie 2010. In 2009, doua treimi din veniturile lunare erau reprezentate de salarii, in timp de in 2008, romanii castigau peste 78% din venitul lunar doar din salarii.

Totodata, doar 4% dintre respondenti au declarat ca veniturile lunare le ajung pentru tot ce le trebuie, peste o treime spunand ca banii le ajung doar pentru strictul necesar. Unul din cinci romani declara, in acelasi timp, ca banii pe care ii castiga lunar nu ii ajung nici pentru strictul necesar. Numarul acestora este in crestere cu peste trei puncte procentuale fata de anul trecut.

In ceea ce priveste castigurile lunare, o treime dintre romani castiga intre 100 si 200 de euro, aproape 27% au venituri sub 100 de euro, iar 21% castiga peste 300 de euro.

Referitor la ce vor face romanii in 2010, se observa o scadere atat la nivelul intentiei de contractare a unui credit, cat si la nivelul achizitionarii de bunuri in rate. Astfel, daca in 2009, peste 14,5% din romani voiau sa ia un credit, in 2010 doar 11% mai au aceasta intentie. In acelasi timp, daca anul trecut un roman din cinci voia sa-si cumpere bunuri in rate, anul acesta numarul lor a scazut la 14,6%.

Studiul a fost realizat in patru etape, pe parcursul ultimilor patru ani, numarul mediu de respondenti in fiecare etapa fiind de aproximativ 1.000 de persoane, cu varsta intre 18 si 65 de ani. Marja de eroare este de +/- 3%.