La un targ de joburi ai la dispozitie doar cateva secunde sau un minut-doua sa povestesti despre tine, sa-i captezi atentia recrutorului si sa afli in ce consta postul despre care te interesezi.

Recrutorii, la randul lor, intra in contact direct cu tine si isi fac o prima impresie din atitudinea pe care o afisezi si din felul in care te comporti la aceasta prima intalnire.

De aceea, felul in care te prezinti la un targ de joburi este deosebit de important si de asta depinde invitatia la un interviu ulterior.

Nu te astepta, insa, sa te intorci neaparat de la un targ de joburi deja angajat sau cu promisiunea unui interviu. Este important sa intelegi ca scopul unui targ de joburi nu este acela sa te angajezi pe loc, ci sa afli cat mai multe lucruri despre companiile in care ai vrea sa te angajezi sau sa cunosti oameni care te pot ajuta in viitor.

Iata ce spun specialistii ca trebuie sa faci la un targ de cariera, ca sa fii sigur ca te intalnesti si a doua oara cu angajatorul:

1. „Fa-ti temele!” Organizatorii targurilor de joburi ofera, in general, si o lista a companiilor participante. Asa ca hotaraste-te dinainte ce companii te intereseaza si vezi ce posturi au disponibile. Noteaza-ti pe scurt numele companiilor, fa o mica prezentare a acestora, precum si o lista cu intrebari pe care vrei sa le adresezi angajatorilor. Reciteste notitele inainte de a discuta cu recrutorii, pentru a vorbi in cunostinta de cauza.

2. Asigura-te ca CV-ul tau este bine scris! Printeaza-ti CV-ul pe o hartie de buna calitate si ia la tine mai multe exemplare pe care sa le lasi angajatorilor care te intereseaza. Daca te-ai hotarat deja asupra anumitor companii in care ai vrea sa lucrezi, redacteaza si o scrisoare de intentie adresata organizatiilor respective.

3. Pregateste-ti discursul pe care il vei avea in fata recrutorului! Repeta de mai multe ori in oglinda sau in fata prietenilor ceea ce vrei sa spui angajatorului. Din documentarea pe care ti-ai facut-o despre companiile in care ai vrea sa lucrezi vei sti deja ceea ce vor acestea de la noul angajat sau ce calitati considera a fi importante, asa ca ai grija sa mentionezi aceste calitati in introducerea pe care o pregatesti. Fii pregatit sa incepi o discutie cu recrutorul.

4. Exerseaza strangerea de mana! Stabileste contactul vizual cu interlocutorul si foloseste un ton hotarat. Prima impresie pe care o faci viitorului angajator este cea mai importanta.

5. Imbraca-te ca si cand te-ai duce la un interviu de angajare! Ai un singur costum? Foloseste-l! Daca ulterior recrutorul te va chema la adevaratul interviu, fii sigur ca nu-si va aduce aminte ca la targul de joburi purtai acelasi costum. Dar isi va aminti cu siguranta daca nu erai imbracat adecvat sau ca iti pusesesi haine dezordonate si in culori tipatoare.

6.Viziteaza targul in primele doua ore de la deschidere! Mai tarziu, reprezentantii unor companii pot pleca sau recrutorii sunt prea obositi sa mai fie atenti si la ce le spui tu.

7. Pregateste-te inainte sa incepi cautarea! Inainte sa incepi sa te plimbi printre standurile companiilor angajatoare, identifica locatiile celor care te intereseaza. Alege unul dintre standuri, mai citeste o data notitele pe care ti le-au facut de acasa si mergi cu incredere catre masa. Ai grija sa ai suficient timp sa te pregatesti inainte de a incepe conversatia cu reprezentantii companiei de care esti interesat.

8.Nu uita sa iei contactele angajatorului! Dupa ce ai terminat de vorbit cu recrutorul, ia cat mai multe pliante sau orice informatii iti ofera acesta despre companie si, mai ales, cartea de vizita cu datele de contact. Chiar daca i-ai lasat CV-ul si scrisoarea de intentie printate, revino a doua zi cu un mail in care spui ca ti-a facut placere sa discuti cu el/ea la targul de joburi si nu uita sa atasezi, din nou, CV-ul si scrisoarea.

Si cum toamna incepe sezonul targurilor de joburi (detalii despre unul dintre ele gasesti AICI), aplica sfaturile de mai sus si sigur vei fi chemat la interviu! Mult succes!

Sursa: yahoo.com