Guvernul va hotari impreuna cu delegatia daca este sau nu necesara o astfel de masura pentru a acoperi gaurile din buget. In paralel, ministrii care au in subordine companii de stat se gandesc sa aplice reducerea cu 25%.

Impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei cu 16% ar afecta peste 4 milioane de pensionari.

Iar reducerea salariilor angajatilor din companiile de stat - sute de mii de romani. Cele mai mari 45 de companii de stat aveau in 2009 peste 210.000 de angajati.

In plus, cei de la FMI vor cere regandirea sistemului de ajutoare sociale. In traducere libera din ce in ce mai putin romani vor primi ajutoare de stat. Aproximativ 7 milioane de romani beneficiaza de unul sau mai multe ajutoare sociale.

De exemplu, in mediul rural cine detine utilaje agricole s-ar putea sa nu mai primeasca si ajutoare sociale, potrivit ministrului muncii. Ministrul muncii confirma ca exista propunerea privind impozitarea pensiilor mici, dar se fereste sa o comenteze.

In plus, oficialii FMI considera ca salariul minim ar trebui sa ramana la nivelul de 600 de lei in 2011. Intre timp la ministerul economiei se discuta despre reducera salariilor angajatilor din companiile de stat, singurii care au scapat de taierea de 25%.

Si cei de la FMI arata cu degetul spre companiile noastre de stat. Zece dintre ele au inregistrat anul trecut pierderi totale de aproape 700 de milioane de lei.

Iar la Ministerul Muncii se lucreaza la o baza de date in care sa fie introdusi toti romanii care beneficiaza de ajutoare sociale. Astfel Guvernului ii va fi mai usor sa decida cine nu le va mai primi.

In perioada urmatoare, ministrul muncii vrea sa modifice si cateva legi foarte importante. Printre ele legea patronatelor, cea a sindicatelor, dar si legea care reglementeaza contractele colective de munca.