Multi dintre noi am fost la un moment dat in locul lui John Mueller, un om de afaceri american care si-a pierdut telefonul in timpul unei calatorii de lucru in Germania. Problema nu a fost simpla pierdere fizica a telefonului sau, ci a tuturor informatiilor care s-au dus odata cu acesta. Director de vanzari la o companie mare de biotehnologie, Mueller folosea telefonul pentru a tine legatura cu familia, dar si cu seful si clientii sai cheie. Mai mult decat atat, toate informatiile legate de activitatea sa, date despre clienti, intalniri, mailuri si parole de acces, cat si date personale, erau stocate pe acelasi dispozitiv mobil. Din fericire, John Mueller, a reusit sa isi gaseasca telefonul, cu ajutorul unei aplicatii de localizare prin GPS, special creata pentru astfel de cazuri, dar aceasta este doar cazul unui norocos.

Vremea in care un telefon mobil reprezenta doar o agenda cu nume si numere de telefon si cateva sms-uri a inceput sa apuna, iar companiile reusesc cu greu sa se adapteze la aceasta realitate.

Telefoane mobile inteligente, tabletele electronice, cat si dispozitivele e-reader au devenit instrumente de lucru esentiale si au crescut productivitatea angajatului. Multe companii nu mai considera necesar sa investeasca in telefoane mobile standard de lucru sau chiar laptopuri pentru angajatii sai. Mobilul personal este folosit si ca telefon de lucru, iar firmele trebuie sa se confrunte cu o varietate larga de sisteme de operare, cum ar fi Blackberry, iOS (sistemul de operare folosit de Apple pentru dispozitivele sale), Android. Aceasta sarcina ii revine departamentului de IT, care trebuie sa jongleze cu fiecare in parte in cazul in care sunt pierdute, furate sau “sparte”.

Aceasta problema de securitate este amplificata de perceptia utilizatorului. Multi se simt mai in siguranta atunci cand vizualizeaza un document important pe telefonul mobil, decat pe laptopul personal, comenteaza expertul in securitate James Lyne, al companiei Sophos, al carei obiect de activitate este dezvoltarea software-urilor de securitate. 

Din pacate, un dispozitiv mobil poate fi la fel de usor “spart” de un specialist, iar cyber-infractorii incep sa isi concentreze atentia din ce in ce mai mult pe acestea.

Niciun sistem de operare nu poate oferi protectie garantata 100%. Cu toate acestea, daca ar fi sa facem un top al celor mai sigure platforme, compania de cercetare in domeniul informatiei tehnologice Gartner le prezinta in urmatoare ordine: Blackberry, iOS, Android.

Riscurile cele mai mari sunt prezente la descarcarea aplicatiilor de la dezvoltatori fantoma si la conectarea la puncte wireless necunoscute, primind in schimb virusi sau chiar oferind, fara sa va dati seama, acces la toate datele stocate pe dispozitiv.

De asemenea, de fiecare data cand va sincronizati telefonul cu PC-ul de acasa, informatiile nu pot fi protejate in niciun fel de departamentul de IT al companiei. Ultimul risc, dar cel mai des intalnit, este acela ca infractorii pot pur si simplu fura dispozitivele care sunt mult mai usor de ascuns, fiind mai mici si mai usoare decat un laptop, si astfel asigurandu-si acces in voie la toate datele stocate, pentru cel putin o ora.

Cu toate acestea avantajele technologiei mobile reusesc inca sa convinga companiile sa gaseasca solutii pentru a combate problema securitatii. Angajatii au mai multa libertatate si devin mai eficienti si este o optiune avantajoasa din punct de vedere al costurilor. Nu ne ramane decat sa speram ca sirul inovatiilor in domeniul handset-urilor va include si mai multa siguranta.
 

Citeste si:

Top 10 tari care pot intra in incapacitate de plata

Surpriza lui Zuckerberg: Skype se vede pe Facebook