Bilant la trei luni de la supra-acciza: Carburanti mai scumpi, vanzari mai mici

Au trecut trei luni de la introducerea supra-accizei de 7 eurocenti/litru de benzina si motorina, perioada in care preturile carburantilor au fluctuat in sus si in jos, ajungand la un nivel mult mai mare fata de cel de la 1 aprilie. Vanzarile sunt in scadere, iar in loc de venituri suplimentare, statul s-a trezit cu o gaura lunara de 11 mil. euro in buget. In ultimele sase luni, preturile carburantilor comercializati de companiile petroliere de pe piata romaneasca au crescut semnificativ, Romania fiind tara in care s-a inregistrat cea mai mare crestere a pretului la benzina, arata o analiza www.capital.ro.

OBI isi goleste rafturile in Romania si face loc pentru extindere grecilor de la Jumbo

Retailerul german de bricolaj OBI, care in perioada 2008 - 2010 a investit 30-40 de milioane de euro intr-o retea de sapte magazine in Romania, blocand ulterior procesul de expansiune, a inceput sa-si lichideze stocurile de marfa in conditiile in care compania va iesi de pe piata locala pana la sfarsitul lunii viitoare. OBI, parte a grupului Tengelmann, care la inceputul anului 2010 a vandut supermarketurile Plus din Romania rivalilor de la Lidl, este unul dintre cei mai mari jucatori din piata europeana de bricolaj, avand vanzari de 6,8 mld. euro in 2012, dar in piata locala compania germana nu a reusit sa se impuna, scrie Ziarul Financiar.

Un gigant american face angajari in Romania

Kellogg's, unul dintre cele mai mari grupuri alimentare din lume, a inchiriat un spatiu de 2.500 de metri patrati in complexul de birouri Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust, unde va deschide un centru de servicii, grupul american fiind reprezentat de firma Activ Property Services. Grupul american a inceput recrutarile pentru centrul din Bucuresti, care va oferi suport pentru peste diviziile din Europa ale Kellogg's din peste 20 de tari si unde vor lucra circa 80 de persoane, scrie www.gandul.info.

Lectiile antreprenorului care si-a dus afacerea in 28 de tari: Nu faceti afaceri cu statul si uitati ca Romania are granite

Nu faceti afaceri cu statul si uitati ca Romania are granite – sunt doar doua dintre sfaturile pe care Liviu Dragan le-a dat la evenimentul Meet the CEO, sfaturi pe care niciunul dintre cei peste 40 de sefi de companii care au participat nu le-au mai oferit pana acum. Parintele Charisma, suita de aplicatii de business prin care se deruleaza 10% din PIB-ul Romaniei, a vorbit despre evolutia sa si a afacerii TotalSoft, inceputa acum 20 de ani, scrie Business Magazin. In luna iunie a anului 1994 Liviu Dragan se afla pe calea Dorobanti, pregatind infiintarea TotalSoft, care s-a produs in mod oficial in decembrie. O prevedere legislativa in vigoare la acea data spunea ca o firma deschisa pana la finele anului era scutita de plata impozitului pe profit timp de cinci ani si asta l-a motivat.

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt inchise. Dusmanii invizibili ai facturii de electricitate

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau degeaba. 616 TWh: atat consuma in fiecare an dispozitivele smart, adica cele care se pot conecta la Internet, fie ca e vorba de routere wireless, de televizoare inteligente sau de frigidere cu display si Wi-Fi. Ca sa aveti un termen de comparatie, toata Romania consuma intr-un an de 12 ori mai putina electricitate: sub 50 TWh (Terawati/ora). Iar pana in 2030, numarul aparatelor smart ar putea creste de zece ori, caz in care ar ajunge sa consume mai mult curent electric decat foloseste acum toata Europa. Si asta doar stand in priza, fara sa fie efectiv folosite. Cititi intreaga analiza pe www.stirileprotv.ro.

Campurile „aurii“ de rapita aduc 300 mil. euro in economie

Recolta de 1 milion de tone de rapita, cea mai mare productie din istorie, aduce 300 de milioane de euro in economie in urmatoarele luni in care semintele vor fi vandute de fermieri catre procesatori si traderi. „Sezonul de rapita de anul acesta nu se compara cu cel de anul trecut. Caderea de pret la pragul de 300 euro/tona face ca aceasta cultura sa nu fie foarte interesanta. Trebuie avut in vedere ca este cea mai riscanta cultura“, spune Alexandru Iancu, administrator si actionar al RodBun Grup, unul din primele 20 de grupuri locale de agrobusiness, potrivit Ziarului Financiar.

Gustul dulce al antreprenoriatului: povestea unei tinere care modeleaza prajituri chiar si 22 de ore pe zi

Anca Feodor se identifica la 32 de ani cu numele afacerii pe care a infiintat-o odata cu startul recesiunii. Cookie Jar a presupus o investitie de 20.000 de euro si multe ore de munca. Chiar si 22 intr-o singura zi. Timp de sapte ani Anca Feodor a lucrat in PR si comunicare. Antreprenoriatul nu a fost in plan sau, i s-a intamplat pur si simplu, povesteste fondatoarea Cookie Jar. A inceput initial cu un blog culinar, de nisa, intrucat facea doar dulciuri, si, in paralel, a experimentat pe partea de torturi personalizate. Odata cu numarul mare de comenzi a inceput sa lucreze in fiecare noapte si in fiecare week-end si astfel si-a dat seama ca trebuie sa ia o decizie – fie transforma activitatea intr-un job, fie ramanea la nivelul de pasiune, insa reducea ritmul si volumul, scrie www.wall-street.ro.

Simboluri nationale pe cale de disparitie: oaia merinos si bivolul romanesc

Mai multe rase de ovine, bovine sau porcine crescute de romani de mii de ani sunt in pericol de disparitie, ca urmare a conditiilor economice din ultimii ani. Ministerul Agriculturii solicita Comisiei Europene, prin noul PNDR, sa sprijine cu subventii crescatorii de astfel de animale. La nivel national, mai exista doar 300 de capete de Merinos de Suseni, 268 de Merinos Transilvanean, 203 de Merinos de Cluj, iar rasele vulnerabile de ovine sunt inca si mai multe. Dincolo de cifrele seci se ascunde pericolul disparitiei unor simboluri stramosesti din cauze pur economice. Toate acestea rase au fost create pentru a corepunde unor nevoi ale pietei care nu mai exista, dar cu ajutorul carora viitorul acestui sector poate fi unul mult mai bun, scrie www.economica.net.

Top Fortune 500: Wal-Mart a depasit grupuri petroliere precum Shell si ExxonMobil, devenind cea mai mare companie din lume in functie de cifra de afaceri

Grupul american de retail Wal-Mart este cea mai mare companie din lume in functie de cifra de afaceri, inaintea unor grupuri petroliere precum Shell sau ExxonMobil, potrivit clasamentului publicat luni de revista Fortune. Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari 500 de companii din lume a crescut in 2013 cu 2,5% fata de anul precedent, la 31.100 miliarde de dolari, in timp ce profiturile au avansat cu 27%, la 2.000 de miliarde de dolari. Wal-Mart, cu o cifra de afaceri de 476,3 miliarde de dolari, mai mare cu 1,5% fata de 2012, si un profit de 16 miliarde de dolari, a devansat marile grupuri energetice Royal Dutch Shell (locul 2), Sinopec (3), China National Petroleum (4), ExxonMobil (5), BP (6) si State Grid (7).

Cea mai mare putere a Europei se asociaza cu a doua economie a lumii. Germania si China incheie mai multe acorduri comerciale, inclusiv constructia a 2 fabrici VW

China si Germania au anuntat luni mai multe acorduri comerciale, intre care unul privind constructia de catre Volkswagen a doua noi fabrici in China, in colaborare cu compania partenera First Automotive Works, al treilea mare constructor de automobile din aceasta tara, transmite AFP, preluata de Mediafax. Anuntul a fost facut in timpul celei de-a saptea vizite a cancelarului german Angela Merkel in China, inceputa duminica. Merkel este insotita de o delegatie numeroasa de oameni de afaceri, care include reprezentanti ai Siemens, Lufthansa si Deutsche Bank.

Creditele neperformante au inghitit doua treimi din profitul bancilor austriece, dupa 2008. Banca centrala le cere sa regandeasca strategiile pentru tarile din fostul bloc comunist

Bancile din Austria trebuie sa isi reconsidere modelul de afaceri care le-a obligat sa foloseasca 44 de miliarde de euro, respectiv aproape doua treimi din profitul obtinut dupa 2008, pentru acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante, potrivit bancii centrale din aceasta tara. Bancile austriece, in frunte cu Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria, sunt cei mai mari furnizori de credite in fostul bloc comunist european. Cresterea nivelului creditelor neperformante a obligat bancile sa constituie provizioane tot mai mari si sa revizuiasca in scadere valoarea activelor, transmite Bloomberg.