Cele mai avantajoase credite de nevoi personale: cat te costa sa imprumuti 10.000 de euro de la banci?

Cele mai bune credite la bancile din Romania au Dobanzi Anuale Efective (DAE) care pornesc de la 10%, in cazul in care vorbim de un credit de nevoi personale, in lei, contractat pe o perioada de cinci ani. De cealalta parte, cele mai ieftine credite in euro au un DAE de minim 12%. www.wall-street.ro a facut o trecere in revista a celor mai avantajoase credite de nevoi personale din oferta bancilor. Ca punct de plecare a fost luat un credit de nevoi personale pe cinci ani, in valoare de 10.000 euro (sau echivalentul in lei). Imprumuturile in lei si euro sunt cele mai populare in Romania, dupa care urmeaza creditele in franci elvetieni, circa 60.000 de romani avand imprumuturi in aceasta valuta anul trecut. Majoritatea creditelor in franci elvetieni sunt insa de tip ipotecar.

Economia locala pierde sute de milioane de euro zilnic din cauza blocarii cailor rutiere si feroviare

Distribuitorii si transportatorii au avut probleme cu livrarea produselor in zonele in care accesul a fost blocat din cauza zapezii, retailerii nu mai au pe rafturi alimente proaspete, iar o parte din rezervarile la hotelurile din Capitala au fost anulate - acestea sunt principalele consecinte in business ale vremii nefavorabile, dar si ale ineficientei autoritatilor in materie de deszapezire. In transportul comercial pe sosele mai mult de jumatate din cele 110.000 de camioane care transporta marfa nu au avut activitate in ultimele zile, ceea ce se traduce prin pierderi directe de 10-15 mil. euro pe zi. In total, economia pierde circa 280 mil. euro pe zi din cauza blocarii circulatiei in sudul si sud-estul tarii, potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), scrie Ziarul Financiar.

Chitoiu isi asigura retragerea de la Finante: O spaga legala paste toate firmele din Romania

Un proiect de ordonanta pus acum pe site-ul Ministerului Finantelor reia o tema preferata de actualul ministru al Finantelor Publice - obligativitatea semnaturii unui consultant fiscal pe declaratiile depuse la Fisc. O semnatura care ar scoate bani din bilanturile tuturor firmelor din Romania. Consultantul fiscal este un functionar inventat chiar de Daniel Chitoiu, pe vremea cand era doar sef al ANAF. Breasla a fost scoasa din hartie si pusa in subordinea actualului ministru. In fapt, arata ca o afacere personala a lui Chitoiu pentru asigurarea unei retrageri linistite si profitabile din guvern. A incercat-o in 2007, dar nu i-a iesit. Acum, din pozitia de putere a ministrului Finantelor, o incearca din nou, noteaza www.economica.net.

Equity Invest: Leul a avut cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent. Rezerva Federala si BNR sunt principalii factori de scadere

Evolutia leului in perioada urmatoare va depinde de deciziile BNR, in special daca va mai reduce in continuare dobanda de referinta si rezervele minime obligatorii In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% fata de euro, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent, potrivit unei analize a Equity Invest. „Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent; in consecinta, a avut loc iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative, intrucat asumarea riscurilor nu mai are sens atunci cand dolarul ofera randamente in crestere si riscuri mici“, a declarat, Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj Equity Invest, informeaza www.adevarul.ro.

Se schimba regulile jocurilor de noroc. Cine sunt marii castigatori?

Un proiect de Ordonanta care va deveni litera de lege anul acesta schimba semnificativ regulile dupa care se desfasoara jocurile de noroc in Romania. Ca urmare a modificarilor, statul ar urma sa incaseze sume suplimentare din fiscalizarea domeniului, in timp ce activitatile evazioniste vor fi mai usor de depistat si contracarat, arata Odeta Nestor, presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. O schimbare importanta care a fost deja pusa in practica este recalificarea fiscala a jocului de poker. Astfel, din august 2013, jocul nu mai este tratat ca un sport, ci este vazut ca joc de noroc. In aceste conditii, arata Odeta Nestor, cluburile de poker sunt obligate sa obtina o licenta de la ONJN, lucru pe care l-au facut deja un numar de 13 operatori din domeniu. Noile reglementari introduc, de asemenea, cateva noi categorii de jocuri si incearca sa mareasca baza impozabila, in asa fel incat statul sa poata incasa sume mai mari din fiscalizarea domeniului, noteaza www.capital.ro.

Comisioanele la carduri, o povara de 100 mil. € pentru comercianti

Comerciantii – care platesc anual aproximativ 80-100 mil. euro catre banci pentru acceptarea la plata a cardurilor, potrivit unor calcule ale ZF – afirma ca initiativa guvernului de a limita platile cu numerar este insuficienta daca nu este insotita de reglementari mai stricte privind comisioanele bancare, care sunt printre cele mai mari din Europa. Dan Sucu, presedintele Mobexpert si al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Ro­mania, scrie intr-o opinie publicata in Ziarul Financiar ca daca retailerii ar fi fost consultati de guvern, opinia lor ar fi fost ca „intentia ramane absolut incompleta in contextul in care acelasi guvern nu negociaza si cu Cartelul Bancar costuri mai mici decat cele existente pentru decontarile de carduri“. El spune ca un retailer are un cost cu numerarul de 1 la mie, in timp ce in cazul decontarii tranzactiilor cu carduri costul este de cel putin zece ori mai mare.

A furat meserie de la Steve Jobs si a devenit antreprenoare. Acum castiga 33 milioane de dolari din propria inventie

Dupa ce a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusettes si a lucrat ca designer de produs pentru Apple, Gauri Nanda a luat drumul antreprenoriatului datorita unui produs rezultat al unui proiect de facultate. Tanara de 34 de ani vinde acum prin propria companie, Nanda Home, produse inedite care ar putea concura cu revolutionarele inventii ale lui Steve Jobs. Tanara de 34 ani pe nume Gauri Nanda vinde ceasuri "alergatoare" prin Nanda Home, compania initiata de ea. In 2006, Nanda a inventat ceasul cu roti Clocky, urmat de modelele Tocky si Ticky lansate in 2010. Gauri Nanda, designer si antreprenor, a inceput afacerea cu ceasuri inspirata de propriile probleme cu somnul. Pentru ca intarzia la cursuri, a creat “Clocky” in cadrul unui proiect de facultate ce avea sa ii aduca si beneficiul trezirii la timp, scrie Business Magazin.

Romania este pe locul sase din 20 de tari, intr-un top privind viteza de conectare la Internet

Romania se afla pe locul sase din 20 de tari intr-un clasament privind viteza de conectare la Internet realizat trimestrial de compania americana Akamai Technologies, in care prima pozitie este ocupata de Hong Kong, relateaza Bloomberg. Clasamentul, realizat pentru perioada iulie-septembrie 2013, a fost realizat in functie de viteza maxima de conectare, in traficul realizat prin reteaua globala a companiei. Romania, cu o viteza medie de conectare de 45,4 megabiti pe secunda, mai mica cu 4,4% fata de viteza inregistrata in trimestrul precedent, a coborat de pe pozitia a treia pe pozitia a sasea. Romania este devansata in ordine de Hong Kong, Coreea de Sud, Japonia, Singapore si Israel.

Anul 2013, unul dintre cei mai buni din istorie, pentru Ford. Profitul net al companiei a urcat cu 26,3%, la 7,2 miliarde dolari

Profitul net al Ford Motor a crescut anul trecut cu 26,3%, la 7,2 miliarde de dolari, in timp ce veniturile au avansat cu 10%, la 146,9 miliarde de dolari, sustinute de cresterea vanzarilor si a cotei de piata in Statele Unite, potrivit BBC News. In trimestrul patru, profitul aproape s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 3 miliarde de dolari. Veniturile au urcat cu 4%, la 36,3 miliarde de dolari. Rezultatele din trimestrul al patrulea au fost sustinute de efectul favorabil al unor castiguri exceptionale din taxe, de 2,1 miliarde de euro. Ford a vandul anul trecut 2,48 milioane de vehicule pe piata americana, in crestere cu 11% fata de 2012, iar vota de piata a urcat de la 15,5% la 15,9%.

Tranzactiile cu bani digitali provoaca primul scandal in SUA. Vicepresedintele Bitcoin Foundation, arestat pentru spalare de bani prin intermediul monedei virtuale

Vicepresedintele Bitcoin Foundation, Charlie Shrem, este acuzat in Statele Unite de conspiratie pentru spalare de bani, de 1 milion de dolari, prin intermediul monedei virtuale, relateaza Bloomberg. Shrem, in varsta de 24 de ani, a fost arestat luni, la sosirea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, dupa ce a sustinut un discurs la Amsterdam. Bitcoin Foundation reprezinta operatorii si detinatorii de monede bitcoin in fata unei comisii infiintate de autoritatile financiare americane pentru supravegherea tranzactiilor cu moneda virtuala. Prin inculparea lui Shrem, un sustinator proeminent al monedei virtuale, numit de procurori "un milionar bitcoin", autoritatile americane au ajuns in cercul de persoane responsabile cu promovarea si standardizarea monedei. Shrem a negat toate acuzatiile.