Bilant catastrofal: Doar 17,8 kilometri de autostrada in primele opt luni

Din cei 150 de kilometri de autostrada, care aveau termen de finalizare luna aprilie 2013, autoritatile romane au reusit sa taie panglica la doar 17,8 kilometri. Pana la finele lunii in curs, acestea promit sa mai inagureze aproape 50 de kilometri, din care mai mult de jumatate vor fi, practic, neutilizabili, noteaza www.capital.ro. In urma cu zece ani, autoritatile romane s-au angajat, prin Legea nr. 451/2003, ca pana in 2015 reteaua nationala de autostrazi sa ajunga la 1.736 de kilometri. Un pariu demn de Cartea Recordurilor pentru Romania, care in perioada 1987-2004 nu a fost in stare sa dea in folosinta nici macar un kilometru de autostrada. In ultimii opt ani, s-au construit 413 kilometri, ceea ce inseamna o medie anuala de putin peste 50 de kilometri, nici macar jumatate fata de angajamentele luate in 2003.

Cel mai bogat roman, "incoronat" rege de Africa. Primeste omagii din doua tari

Frank Timis modernizeaza o linie de tren dintre Coasta de Fildes si Burkina Faso. Pe aceasta cale primeste osanale si pozeaza intr-un magnat al Africii de Vest, potrivit www.economica.net. Omul de afaceri Frank Timis va moderniza si extinde linia de cale ferata dintre Coasta de Fildes si Burkina Faso, potrivit unui acord negociat intre presedintii celor doua tari africane si Timis. Cresterea capacitatii de transport pe calea ferata va creste schimburile de produse alimentare si industriale din Vestul Africii, o zona afectata de saracie si conditii precare de trai. Interesul major al omului de afaceri de origine romana este, insa, sa-si asigure transportul pana la mare a manganului extras din depozitul de la Tangao, zona din Sahel a Burkinei Faso, unul dintre cele mai mari din lume.

Germania lucreaza la un plan pentru crearea unei uniuni bancare fara modificarea tratatului UE

Germania lucreaza la un plan care va permite crearea unei uniuni bancare in zona euro fara modificarea actualelor legi europene, ceea ce ar inlatura unul dintre cele mai puternice obstacole din calea realizarii celui mai ambitios proiect al UE de la lansarea euro, scrie Ziarul Financiar. Pana acum, guvernul de la Berlin condus de cancelarul Angela Merkel a insistat ca pentru transferarea puterii de a desfiinta sau ajuta bancile cu probleme de la nivel national la nivel european este nevoie de modificarea tratatului UE. Zona euro are nevoie de o uniune bancara pentru a dezgheta creditarea in regiune, a reface increderea in sistemul bancar si a stimula cresterea economica astfel incat tarile din sud afectate de criza sa-si poata plati datoriile.

Ce pasiuni exclusiviste au milionarii Romaniei: de la vacante la Polul Nord si vanatoare in Africa, la Formula 1 si calatorii in spatiu

Mureseanul Orlando Szasz a muncit vreme de 17 ani sa construiasca si sa dezvolte Renania, iar de anul trecut s-a retras de la conducerea companiei. Isi imparte acum timpul intre pasiunile sale - calatoriile si Formula 1 - si activitatea de business angel. Si pentru alti oameni de afaceri calatoriile, sporturile cu motor sau fara ori expeditiile la pol sunt si surse de inspiratie pentru arena mediului de afaceri, dar si veritabile “manuale”, cu invataminte despre sportivitate, curaj si inventivitate, scrie Business Magazin. "Si in businessul performant, si in Formula 1 ai o multime de ingrediente si factori care te pot duce la performanta sau la esec. Frumusetea in F1, dar si in afaceri, este sa ai abilitatea de a face deopotriva analiza si sinteza situatiilor, in orice moment, sa depistezi oportunitatile si sa evaluezi corect riscurile, sa ai o echipa motivata si pasionata, care sa-ti ofere suportul necesar in fractiunea de secunda in care ai nevoie de el", spune Orlando Szasz, antreprenorul care a construit afacerea Renania, cel mai mare producator si furnizor de echipamente de protectia muncii de pe piata autohtona.

Harta chiriilor din Romania. Care sunt orasele unde salariul nu iti ajunge pentru a inchiria un apartament

Dupa o luna de munca, romanii care locuiesc in trei dintre cele mai mari orase ale tarii, respectiv Brasov, Timisoara si Iasi, nu isi permit sa le plateasca proprietarilor chiriile solicitate pentru apartamentele cu doua camere, acestea depasind salariile medii inregistrate la nivel judetean, noteaza www.gandul.info. Norocosi se pot considera locuitorii oraselor Alba Iulia si Drobeta-Turnu Severin. In cazul lor, chiria pe care trebuie sa o achite lunar reprezinta mai putin de jumatate din salariul pe care il obtin din partea angajatorilor. In Brasov, Timisoara, Iasi, Focsani si Constanta ponderile sumelor datorate de chiriasi proprietarilor in salariile medii nete castigate lunar sunt mai mari decat in cazul Capitalei. Totodata, brasovenilor, timisorenilor si iesenilor nu le ajunge salariul castigat dupa o luna de munca pentru a-si permite sa stea cu chirie in apartamente cu doua camere, decomandate, mobilate si utilate complet.

Cele mai competitive economii ale lumii

Dupa ce a cazut in top vreme de patru ani la rand, Statele Unite au reusit anul acesta sa urce doua pozitii, de pe locul sapte pe cinci, potrivit clasamentului realizat de Forumul Economic Mondial, citat de 24/7 Wall Street si preluat de Huffington Post. O combinatie de factori, inclusiv imbunatatirea pietelor financiare, a ajutat situatia Statelor Unite, in ciuda mediului macroeconomic inca slab. Cel mai bine sta insa Elvetia, desemnata cea mai competitiva tara, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 79.000 de dolari. La polul opus se afla tari care au un PIB pe cap de locuitor de sub o mie de dolari. Urmatoarele cele mai competitive tari, dupa Elvetia, sunt: Singapore, Finlanda, Germania, SUA, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia si Marea Britanie.

Datoria publica a Spaniei atinge un nivel record

Datoria publica inregistrata de Spania a atins in iunie un nivel record, potrivit bancii centrale nationale. Cifra totala s-a ridicat la 942,8 miliarde de euro, fiind egala cu mai bine de 90% din intreaga productie economica a tarii, noteaza BBC. Este vorba de asemenea de o suma cu 15% mai mare fata fata de aceeasi perioada a anului trecut, in ciuda faptului ca Spania a taiat drastic din cheltuielile publice. Masurile de austeritate luate au dus la proteste de strada, insa somajul depaseste in prezent 26% iar lucrurile sunt in continuare grave. Premierul Mariano Rajoy si guvernul pe care il conduce intentioneaza sa reduca datoria publica a Spaniei cu 150 miliarde de euro intre 2012 si 2014, dar somajul in crestere si platile compensatorii care trebuie platite din aceasta cauza fac ca targetul sa fie dificil de atins.

Portugalia incepe sa faca progrese, din punct de vedere economic

Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene au inceput un audit asupra starii economice a Portugaliei, scrie BBC. Liderii sai promisesera un val de reforme, in schimbul bailoutului primit in mai 2011, iar vizita din partea celor trei organisme trebuie sa determine daca tara va primi urmatoarea transa de ajutorare. Potrivit primelor rezultate, Portugalia va indeplini criteriile necesare. Lucrurile nu sunt insa tocmai roz. Exista in continuare temeri ca economia tarii ramane una volatila, in timp ce costurile de imprumut au urcat din nou in ultimele luni. Somajul este si el unul dintre cele mai mari din zona euro, in special in randul celor tineri. Partea buna este ca Portugalia a inregistrat o crestere de 1,1% in al doilea trimestru din 2013, dupa o revigorare a pietei sale de export, iar guvernul anunta ca este in grafic pentru a parasi programul de bailout in iunie 2014.

Lawrence Summers, candidat pentru sefia Fed, s-a retras din cursa, pentru a evita turbulente pe scena politica

Lawrence Summers, candidat pentru preluarea sefiei Trezoreriei SUA de la Ben Bernanke s-a retras din cursa, evitand astfel o batalie pe scena politica care i-ar fi impartit pe democrati si l-ar fi pus pe presedintele Barack Obama in fata unei decizii extrem de importante, informeaza Bloomberg. “Orice eventual proces de confirmare s-ar fi dovedit amar pentru mine si nu ar fi servit intereselor Rezervei Federale, administratiei sau, in cele din urma, intereselor tarii care se afla intr-un proces de revenire”, a explicat Summers intr-o scrisoare adresata lui Obama. Presedintele american a anuntat ca ii accepta decizia si l-a numit pe consilierul economic un jucator cheie, caruia ii va fi vesnic recunoscator, “avand in vedere ca a avut de infruntat cea mai grava criza economica de la Marea Recesiune”.