Cum iti baga bancherii mana in cont: incasezi ceva, te taxeaza

Nevoia bancilor de a indentifica surse noi de venituri dupa prabusirea vanzarilor de credite din anii de criza a creat spatiu pentru aparitia unor comisioane greu de justificat, precum taxarea incasarilor in cont din ordine de plata, o operatiune care nu are practic niciun cost pentru banca.  Sumele incasate din ordine de plata intrabancare (emise de titularii unor conturi deschise la aceeasi banca) sunt taxate cu pana la 8 lei in functie de valoarea transferului, in timp ce pentru incasari dintr-un cont deschis la o alta banca comisionul poate ajunge si la 22 de lei in cazul sumelor mari (adica peste 50.000 de lei), potrivit datelor afisate de banci pe site-urile proprii. Daca bancherii au justificat in ultimii ani majorarea comisioanelor pentru operatiuni cu numerar la ghiseu prin nevoia de a acoperi costurile de operare a retelei, in cazul comisioanelor percepute pentru incasarea de bani in cont, in urma unui virament bancar, explicatiile sunt aproape imposibil de gasit, scrie ZF.

Marii retaileri se extind, micile magazine risca falimentul

Retelele straine de retail sunt in plin razboi de ocupare a fiecarui petic de teren disponibil. Iar pentru afacerile de la parter de bloc, expansiunea lor echivaleaza cu falimentul.  «Oamenii se duc la supermarketuri, nu mai vin in papuci la magazinul din colțul blocului (...) doi pasi mai incolo, tocmai s-a deschis un Shop&Go si, in intersectia cu Calea Vitan, este si un Mega Image. Noi nu mai vindem decat paine, apa, tigari, fructe si, eventual, cafea de la dozator. Daca o tinem asa nu mai prindem sfarsitul anului viitor», se plange Adina Maris, care administreaza un mic chiosc la parterul unui bloc de pe Soseaua Mihai Bravu. Cercetarile Nielsen spun ca in orasele de peste 50.000 de locuitori, romanii lasa doar circa 3% din bugetul de cumparaturi in comertul traditional, procentaj de peste trei ori mai mic decat in 2008, noteaza Capital.

De cine depinde sistemul bancar romanesc. Pentru BNR, 7 banci sunt mai importante ca ochii din cap

Numai trei banci cu profil universal din Romania apartin unor grupuri de importanta sistemica globala - BRD (SocGen), UniCredit si ING - sistemul bancar local fiind dominat de banci cu capital austriac si elen care nu au in spate grupuri de talie globala. La nivel international au fost identificate 28 de banci cu statutul de institutii de importanta sistemica globala. Dintre acestea mai sunt prezente in Romania Citigroup si RBS, insa ambele au decis sa pastreze doar businessul cu companii, renuntand la afacerile de retail, scrie ZF.

Radu Timis schiteaza cel mai bun an al Cris-Tim: ce investitii pune pe masa in 2014

Lui Radu Timis i-au fost necesari 20 ani pentru a se intalni cu “cel mai bun an” din istoria companiei fondate alaturi de sotia sa, Cristina. Cel putin asta afirma despre 2014, cand o serie de proiecte in zone adiacente afacerii de baza vor prinde contur. “Nu am facut greseli care sa ma ingenuncheze. Un antreprenor american face aceeasi greseala de 2,65 ori. Eu am facut-o de 2,5 ori. Inca mai exista loc. Insa nu cred ca se va intampla, cred ca am reusit sa invat”, spune Radu Timis, cel care in 1994 deschidea prima fabrica a Cris-Tim cu o capacitate de productie de 2 tone pe zi.  In prezent, business-ul Cris-Tim inseamna o cifra de afaceri de 75 mil. euro si peste 600 de angajati.  Una dintre greselile de business comise anul trecut a fost migrarea catre zona produselor economice, decizie care a afectat afacerea, spune Timis, arata Wall-Stret.ro.

Reteta de crestere a celui mai puternic antreprenor din industria cafelei: productie locala, 90% din vanzari in comertul traditional si intrarea pe o piata noua

Cafea Fortuna, un business de 30 mil. euro anual in industria cafelei, detinut de Constantin Moroianu, 55 de ani, rezista in lupta cu marci precum Jacobs sau Nescafé bazandu-se pe clientii micilor magazine de cartier si ai fostelor „ali­men­tare“, care acopera 90% din vanzarile companiei.  „Consumatorul de cafea este destul de stabil in ceea ce pri­veste preferinta pentru un brand. Oamenii sunt dispusi sa se duca mai departe decat le-ar fi comod doar pentru o cafea pe care o prefera“, spune Cristian Scarlat, directorul general al companiei Cafea Fortuna care adauga ca romanii aleg sa mearga in magazinele unde gasesc painea si brandul de cafea preferate, potrivit ZF.

Australia isi va ridica plafonul de indatorare cu 60%, ca sa evite o criza fiscala 

Guvernul australian a anuntat ca planuieste sa ridice limita de indatorare cu pana la doua treimi, ca sa mai linisteasca ingrijorarile potrivit carora tara se apropie de o criza fiscala, relateaza BBC. Australia este de asteptat sa isi atinga limita curenta de 300 miliarde de dolari australieni pana in decembrie, asa ca guvernul nou ales vrea sa ridice acest plafon pana la 500. “Limita de indatorare trebuie stabilita in asa fel incat sa permita suficient spatiu de manevra si sa asigure stabilitatea si siguranta pentru pietele financiare asupra capacitatii guvernului de a isi finanta operatiunile in viitorul apropiat. Cazul SUA este cel mai bun exemplu ca sa ne dam seama cat de importanta este increderea pentru stabilitate si siguranta”, explica Joe Hockey, de la Trezoreria Australiei.
 

Profitul scazut anuleaza cel mai lung zbor din lume. Haos pe aeroportul JFK 

Vestile despre anularea celui mai lung zbor fara escala din lume nu au fost pe placul pasagerilor care obisnuiau sa faca traseul Singapore-New Jersey in 19 ore. Multi dintre ei preferau aceasta ruta pentru a evita traficul congestionat de pe Aeroportul International John F. Kennedy. Acum, ca sa ajunga pe JFK, calatorii trebuie sa treaca prin Frankfurt, ceea ce inseamna un ocol de cinci ore, noteaza Bloomberg. Pasagerii sunt nemultumiti si se plang de controalele vamale si verificarile de pe JFK, care pot dura peste o ora, cea mai lunga perioada de asteptare de pe un aeroport american. In cazul unor situatii neprevazute, imbarcarea poate dura si pana la doua ore. Operatorii cursei cu durata record spun ca au luat aceasta decizie din cauza profitabilitatii scazute.

Grecia nu mai vrea sa-si finanteze partidele politice acuzate de ilegalitati 

Politicienii eleni au votat marti seara o lege prin care sa suspende finantarea partidelor acuzate de infractiuni, informeaza Wall Street Journal. Propunerea a fost sprijinita de coalitia conservatoare aflata la putere, dar si de opozitie, fiind aprobata cu 235 de voturi la zero, in adunarea de 300 de membri. Astfel, partidele asupra caror conduceri planeaza suspiciuni de infractiune sau terorism isi vor vedea inghetate pe termen indefinit finantarile de la stat. Masura vine dupa ce politia greaca antiterorista i-a arestat in septembrie pe liderul si deputatul partidului neonazist Zori Aurii Nikos Michaloliakos si pe alti trei deputati ai formatiunii, in cadrul unei operatiuni la nivel national impotriva acestei miscari suspectate ca este o “organizatie criminala”, ce a comis numeroase violente asupra unor imigranti si activisti de stanga.