Vine scadenta. Cei din noua generatie in loc sa porneasca cu o casa, asa cum au pornit parintii lor, pornesc cu o datorie

In fata deciziei politice a bancilor straine de a reduce expunerea pe Romania - ceea ce se vede limpede in stagnarea din decembrie 2008 incoace a soldului creditului neguvernamental la 50 de miliarde de euro - economistii acestor banci vin acum cu explicatii incredibile: cresterea economica ar fi independenta de reluarea creditarii. Dar o simpla privire asupra evolutiei soldului creditului neguvernamental in paralel cu evolutia PIB arata ca intre 2004 si 2008, perioada in care in fiecare an s-au mai adaugat circa 10 miliarde de euro la credite, PIB-ul si-a adaugat in medie circa 20 de miliarde de euro pe an. Astfel, creditul a crescut in perioada de la 10 la 50 de miliarde de euro, deci cu 40 de miliarde de euro, in timp ce PIB-ul a crescut de la 60 la 140 de miliarde de euro, deci cu 80 de miliarde de euro, noteaza Ziarul Financiar.

Ministerul de Finante publica statistici false si ascunde stimulente pentru bugetari de 785 milioane lei

Executia bugetului pe 2013 ascunde o surpriza de proportii. Atat la capitolul de venituri, cat si la cel de cheltuieli nu sunt incluse sume semnificative care reprezinta fondul de stimulente pentru bugetari. Cu un simplu click pe comentariile angajatilor din Finante la cheltuielile de personal se observa ca in executia bugetului de anul trecut nu au fost adaugate, implicit au fost neinregistrate, cheltuieli de 785 milioane lei, scrie www.capital.ro, intr-un material in exclusivitate.

Interviu cu ministrul Eugen Teodorovici. Ce plan are Guvernul ca sa nu piarda 700 de milioane de euro pentru autostrazi

Guvernul are ambitia de a atrage 80% din fondurile pe care Uniunea Europeana le-a pus la dispozitie, respectiv 6,2 miliarde de euro. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat la Gandul LIVE care este planul executivului pentru a obtine aceasta performanta, dar si solutiile identificate pentru ca Romania sa nu piarda 700 de milioane de euro din cauza intarzierilor inregistrate la constructia de autostrazi, unde pana si semnarea contractelor a fost amanata de numeroase dati. Pentru ca banii europeni alocati pentru constructia unor autostrazi sa nu pierduti, din cauza intarzierilor lucrarilor, Ministerul Fondurilor Europene a convenit o "fazare", obiectivul fiind acela de a atrage cat mai multi bani din actualul ciclu financiar, a declarat miercuri ministrul de resort, Eugen Teodorovici, admitand totusi ca o parte din sume vor fi pierdute.

Continental se aliaza cu Daimler pentru scoli profesionale in Romania

Gigantii germani Continental si Daimler, prin diviziile lor din industria automotive, s-au aliat pe piata locala in realizarea de programe pentru scoli profesionale, intrucat contributia guvernelor din ultimii ani este aproape nula in acest domeniu. Romania a fost prinsa in situatia in care nu „produce“ suficienta forta de munca specializata in domeniul industrial, in timp ce investitorii extind investitiile in unitatile de productie din Romania, scrie Ziarul Financiar.

Ce clauze vrea ANPC vrea sa elimine din contractele de credit ale Volksbank si Banca Romaneasca

Printre bancile chemate in instanta de catre ANPC se numara si Volksbank si Banca Romaneasca. ANPC vrea sa elimine diferite comisioane si clauze de dobanda din contractele de credit incheiate de cele doua banci inainte de 2010. In cazul Volksbank, comisarii ANPC au trimis in judecata banca pentru clauza privind comisionului de risc. Acest comision, rebotezat in comision de administrare in 2010 cu ocazia OUG 50, a stat la baza celor mai multe procese intentate bancii de catre clienti, si reprezinta in jur de o treime din valoarea ratei lunare, scrie www.economica.net.

Alerta de securitate majora. Milioane de siteuri, parole si nume de identificare, puse in pericol de un virus cibernetic

Gigantii internetului si expertii in securitate indeamna utilizatorii sa isi schimbe fara intarziere toate parolele pe care le folosesc pe internet si mai ales pe acelea folosite pentru a face plati. Recomandarea vine dupa descoperirea unei vulnerabilitati majore a unui program de criptare folosit de jumatate dintre site-urile din toata lumea. Este vorba despre un program responsabil de securizarea accesului la anumite site-uri, precum cele prin care facem plati, dar si e-mailuri si mesagerie instant. Defectiunea, care ar exista deja de vreo doi ani, le permite hackerilor sa colecteze date personale precum numele de utilizator, parolele sau datele bancare, noteaza www.stirileprotv.ro.

Cei trei muschetari ai anunturilor: Mercador vs Tocmai vs Okazii – cine detine suprematia

Cei trei concurenti – Okazii.ro, Mercador.ro si Tocmai.ro genereaza cea mai mare pondere din trafic din motoarele de cautare, dar o pondere importanta provine si de la referrals – site-uri care fac trimitere, prin link-uri, catre ele. Conform statisticilor Similarweb.com, Mercador.ro atrage cel mai mult trafic din referrals, circa 16% in ultimele trei luni, urmat de Tocmai.ro, 15,8% si Okazii.ro – 11,1%. Interesant este ca al doilea referral in cazul Mercador.ro, ca volum de trafic atras pe site, este chiar concurentul principal, Tocmai.ro. Pe de alta parte, de pe Mercador.ro, cei mai multi utilizatori se duc pe Tocmai.ro, informeaza www.wall-street.ro.

Ministrii de Finante din cadrul G7, din care Rusia a fost exclusa, se reunesc la Washington pe tema impactului crizei din Ucraina

Ministrii de Finante din cadrul G7 se reunesc joi, la Washington, pentru a discuta despre criza din Ucraina si impactul economic al acesteia, au anuntat miercuri surse diplomatice, relateaza AFP, preluata de Mediafax. La reuniune, care urmeaza sa aiba loc joi dupa-amiaza, vor participa ministrii din statele cele mai industrializate - Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite - in cadrul Adunarii Generale a Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM). Criza din Ucraina si tensiunile cu Rusia se vor afla in centrul discutiilor, dar ar putea sa fie abordate si ale subiecte, a declarat una dintre surse, fara sa ofere precizari.

Iesirile nete de capital din Rusia aproape s-au triplat in primul trimestru, la 50,6 miliarde dolari

Iesirile de capital din Rusia au crescut de aproape trei ori in primul trimestru din acest an, fata de trimestrul anterior, la 50,6 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa ultimele trei luni din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala. In trimestrul al patrulea din 2013, iesirile nete de capital din Rusia s-au situat la 17,8 miliarde de dolari, arata date publicate de banca centrala de la Moscova si citate de Bloomberg. Pe ansamblul anului trecut, Rusia a inregistrat iesiri nete de capital de 59,6 miliarde de dolari, in timp ce in ultimul trimestru din 2008 s-au situat la 132,1 miliarde de dolari.

UE reduce subventiile pentru energia regenerabila, pentru a stopa cresterea preturilor

UE a decis sa modifice regulile de subventionare a producatorilor de energie regenerabila, pentru a proteja consumatorii afectati de cresterea preturilor, provocand nemultumirea ecologistilor din cauza reducerii sustinerii pentru producatorii de energie eoliana si solara. "A venit timpul ca energia regenerabila sa intre pe piata", a declarat comisarul pentru Concurenta, Joaquin Almunia, referindu-se la energia solara si eoliana, potrivit Comisiei Europene. Noile reguli permit in acelasi timp exceptarea companiilor mari consumatoare de energie de la contributiile percepute pentru sustinerea energiei regenerabile, de aceasta masura urmand sa beneficieze 65 de sectoare economice. Masurile vor intra in vigoare la 1 iulie 2014.

Productia mondiala de banane, pusa in pericol de extinderea unei ciuperci din Asia

Piata mondiala de banane, in valoare de 8,9 miliarde de dolari, este pusa in pericol de o boala care distruge culturile in Asia de Sud-Est si care s-a extins in Orientul Mijlociu si Africa, potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite, relateaza Bloomberg. O ciuperca care ataca radacinile plantelor, tulpina TR4 a bolii Panama, distruge soiul de banane Cavendish, care asigura 95% din livrarile catre importatori, inclusiv din America de Nord si Europa, a aratat Fazil Dusunceli, director la FAO. Culturile marilor exportatori din America Latina, cum sunt Ecuador, Costa Rica si Colombia, nu au fost inca afectate, dar, TR4 a fost descoperita in Iordania si Mozambic, indicand faptul ca ciuperca s-a extins dincolo de Asia.