Ponta isi acuza propriii functionari de frauda in textele de lege

Premierul Victor Ponta si-a acuzat ieri functionarii ca au modificat in mod fraudulos textul OUG 55/2013 fata de proiectul adoptat in sedinta din 5 iunie, astfel incat, in loc ca impozitarea de 85% sa fie valabila pentru sumele compensatorii primite de fostii sefi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, aceasta a devenit aplicabila pentru toate pachetele de „exit“ acordate executivilor si de la stat, si din privat, noteaza Ziarul Financiar.

Premierul a spus ieri ministrilor ca „noi degeaba decidem in sedinta de guvern, ca ne conduc functionarii“ si ca ordonanta adoptata in sedinta de guvern are un continut diferit fata de cea transmisa la Monitorul Oficial. Desi in trecut au mai existat situatii cand s-a revenit asupra unor texte de acte normative, aceasta este pentru prima data cand un premier isi acuza subalternii de frauda intr-un astfel de caz. „Premierul, ministrul finantelor si cel al bugetului nu au reusit sa citeasca cu atentie o ordonanta de o pagina si nici nu au avut consilieri care sa ii atentioneze. Daca altcineva a modificat ceea ce a semnat premierul, atunci este deja caz penal“, a spus avocatul Gabriel Biris, citat de Ziarul Financiar.

Chinezii se pregatesc sa preia controlul

Produsul Intern Brut al Chinei este acum doar la jumatate din cel al Americii, convertit la ratele de schimb actuale. Va reusi totusi sa eclipseze PIB-ul american pana la finalul mandatului de presedinte al lui Xi Jinping, in martie 2023? Acest lucru s-ar putea intampla chiar mai repede, potrivit Capital.ro. In ciuda incetinirii ritmului de crestere, economia Chinei inca se dezvolta mai rapid decat cea a Americii. Dar ritmul de crestere nu este singurul aspect ce trebuie urmarit. Trebuie analizata evolutia preturilor din ambele tari si traictoria ratelor de schimb dintre ele. Revista britanica The Economist a realizat inca din 2010 un instrument online de prezicere a momentului in care China va lua locul Americii. Jurnalistii prognozau in acel moment ca economia Chinei va creste cu o medie de 7,75% in decurs de zece ani, pe cand cea a Americii cu numai 2,5%. Aceleasi estimari indicau o inflatie medie de 4% in China si de 1,5% in America. In plus, se mentiona ca yuanul chinezesc se va aprecia cu o medie anuala de 3%.

Managerii: “Nu mai putem plati salariile de altadata”

Piata muncii resimte un usor optimism in 2013, insa companiile trebuie sa isi regandeasca strategia de beneficii si compensatii. Cum cresti angajamentul angajatilor, cum gestionezi conflictele de munca si in general care sunt noile tendinte in HR au fost doar cateva dintre punctele dezbatute de specialistii din domeniu in cadrul conferintei HR 2.0, organizate de Wall-Street.ro in parteneriat cu Lugera, PeliFilip, BestJobs si Signal Iduna.

Comparativ cu 2012 anul acesta numarul pozitiilor deschise in companii a crescut cu 18%, cele mai multe joburi fiind in domeniile IT, shared service, vanzari si productie, conform datelor Lugera, scrie Wall-Street.ro. De asemenea, companiile din partea de Vest a tarii au cu 50% mai multe pozitii noi fata de angajatorii din Bucuresti sau partea de sud a Romaniei. Totodata, interviul video preinregistrat poate reprezenta o alta optiune pentru companii. “Este o tehnologie care va va ajuta sa nu chemati 100 de oameni la un interviu, cand de fapt va intereseaza doar 10 candidati”, considera Calin Fusu, CEO-ul BestJobs.

Povestea celor sase tineri romani care fac jocuri pentru Facebook

Sa faci jocuri pentru Facebook cand vremurile bune ale Farmville sau altor asemenea titluri de succes au cam apus, umbrite de gloria jocurilor pentru telefoane mobile inteligente, pare nebunie curata. Cativa tineri antreprenori demonstreaza insa ca se poate. Si ca inca se pot face bani frumosi din asta, relateaza Business Magazin in pagina electronica. Bobby Voicu, un nume din peisajul online, cunoscut drept blogger, antreprenor in jocuri si, pentru o vreme, seful Yahoo in Romania, tocmai decidea sa isi ia un an sabatic dupa ce vanduse sau renuntase la toate afacerile in care fusese pana atunci implicat. Cristian Badea si Elvis Apostol, primul absolvent de ASE, al doilea aproape absolvent de Politehnica, dupa ce a decis in anul cinci de studii ca diploma nu-i va folosi la nimic si a renuntat, ambii fosti colegi la jocul online eRepublik, devenisera deja de ceva vreme antreprenori. Au facut credite la banca si au deschis propriul studio de jocuri, Farender Games, unde dezvoltau jocuri la cerere pentru diversi clienti, unul dintre ei chiar bloggerul antrepenor, pentru care au creat proiectul Racing Kingdom.

Care sunt principalele cauze ale insolventelor

Companii de dimensiuni medii sau mari ce au intrat in insolventa in ultimii 2 ani arata ca 49% dintre companiile ce intra in insolventa au ca principala cauza supraindatorarea. Greselile de management si scaderea consumului vin pe locurile 2 si 3 intr-un clasament al cauzelor insolventei si se regasesc fiecare in 43% dintre cazuri, potrivit unei analize a Casei de Insolventa Transilvania (CITR), citate de Forbes.ro.

„La deschiderea procedurii de insolventa intocmim mereu un raport de analiza pentru a identifica principalele cauze care au generat situatia. In acest context, gestionand peste 650 de proceduri complexe in ultimii ani, am constatat ca sunt extrem de putine situatiile cand insolventa unei companii are o singura cauza. In cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de 2-3 factori care se suprapun si combina deciziile managementului cu circumstante externe”, a declarant Rudolf Vizental, managing partner Casa de Insolventa Transilvania.

Atestatul profesional, sansa celor 50.000 de tineri romani sa-si gaseasca un job

50.000 de tineri au intors spatele examenului de bacalaureat anul asta. In procente, ei reprezinta 25% din absolventii generatiei 2013. Si totusi, ce alternativa au daca nu vor sa ramana pe banii parintilor? Unii pot incerca sa-si gaseasca un drum pe baza atestatului profesional pe care il primesc la terminarea celor 12 clase. Angajatorii le atrag atentia ca hartia le deschide o usa, dar nu-i ajuta sa razbeasca in viata, potrivit Stirileprotv.ro.

Elevii care termina un liceu bilingv primesc un atestat profesional care dovedeste ca au studiat intensiv intr-o limba de circulatie internationala. In Bucuresti acestea sunt Miguel de Cervantes pentru spaniola, George Cosbuc pentru engleza, iar Goethe pentru germana. Absolventii pot avea prioritate daca vor sa se angajeze ca traducatori sau asistenti manageri intr-o companie internationala.

Scandal urias in telecomunicatii. Seful France Telecom, pus sub acuzare

Directorul general al France Telecom, Stephane Richard, a fost pus sub acuzare pentru "frauda in grup organizat", in cadrul unei anchete vizand un controversat caz de arbitraj din 2008, intre omul de afaceri Bernard Tapie si banca Credit Lyonnais, scrie AFP, preluata de Incont.ro. Magistratii francezi l-au interogat miercuri pe seful France Telecom in spital, intr-o camera special amenajata, dupa ce acesta a fost spitalizat din cauza oboselii. Acesta a fost dus marti la spital ca "masura de precautie", a declarat un oficial al procuraturii. Stephane Richard este doar "obosit" dupa interogatoriile prelungite ale politiei, a declarat presei franceze avocatul acestuia, Jean-Etienne Giamarchi.
 
Seful RBS se retrage de la conducerea bancii
 
Banca Regala a Scotiei a anuntat ca directorul sau executiv, Stephen Hester, se va retrage de la conducerea institutiei financiare candva in cursul acestui an, o miscare asteptata de consiliul director, la finalul celor cinci ani agitati de management, arata Wall Street Journal in editia online. Hester, in varsta de 52 de ani, a preluat fraiele RBS in 2008, dupa un bailout de 70,4 miliarde de dolari a facut ca banca sa fie detinuta in proportie de 81% de Guvernul Marii Britanii. Directorul a cedat insa in fata membrilor consiliului, acceptand sa isi depuna demisia, pentru a face loc unui nou lider. Hester a condus RBS intr-o perioada cu turbulente economice, insa institutia a continuat sa inregistreze pierderi si sa fie implicata in diverse scandaluri. Actualul director si-a anuntat miercuri decizia de retragere, mentionand ca “este un moment bun pentru a merge mai departe”.

Ar putea Iranul sa devina „Germania Orientului Mijlociu”?
 
Cei opt ani sub conducerea lui Mahmoud Ahmadinejad se pot rezuma ca o sfidare adusa Occidentului, in cautarea unei dezvoltari nucleare. Dar pretul platit de iranieni, in special in ultimii doi ani, a insemnat o izolare economica, multiple sanctiuni din partea Europei si Americii si schimburi monetare greoaie, noteaza CNN. “Am calculat ceva ce numesc un index al saraciei. Inca din 1991 acesta este de doua ori mai mare in Iran, chiar decat era in Egipt, la apogeul Primaverii Arabe (2010)”, spune profesorul Stephen Hanke, de la Universitatea Johns Hopkins. Conducerea deficitara a statului a facut ca moneda nationala sa scada cu 80%, iar pretul la carne si la paine sa se mareasca de cateva ori, din cauza importurilor. Manufacturile din tara au fost vandute, locul lor fiind luat de magazine cu patroni indieni, in timp ce productia de petrol a atins minimul ultimelor doua decenii, ceea ce face ca Iranul sa piarda 33 miliarde de dolari anual. Cu toate astea, Iranul are mari sanse de dezvoltare, daca liderii sai si-ar concentra eforturile in aceasta directie, scrie CNN.

Statistici ingrijoratoare. Peste 10 milioane de minori exploatati in munca, la nivel global
 
Mai mult de 10 milioane de minori lucreaza, la nivel mondial, ca ajutoare in casa, arata un raport al Organizatiei Internationale a Muncii (ILO), citat de BBC. Conform documentului, conditiile de munca in care acestia lucreaza nu sunt departe de cele asociate sclaviei. Raportul, care marcheaza Ziua Mondiala Impotriva Muncii Infantile, arata ca 6,5 milioane dintre minori au varste cuprinse intre 5 si 14 ani, iar 71% dintre ei sunt fete. De asemenea, multi dintre copii ar fi victimele violentelor fizice si sexuale, o parte dintre ei fiind trimisi la munca pentru a suplini veniturile mici ale familiilor din care fac parte sau ca sa le plateasca datoriile. De multe ori, acestia nu au acces la educatie, insa o situatie exacta este greu de trasat sau legiferat, din cauza ca lucrurile se petrec in interiorul gospodariilor. “Copilul munceste, dar nu este considerat lucrator, si, desi locuieste intr-un spatiu familial, el nu este considerat ca facand parte din familie”, se arata in raport.

Madoff al Noii Zeelande a deturnat peste 300 mil. dolari
 
Noua Zeelanda acuza un consultant financiar ca fiind responsabil de cea mai mare schema Ponzi care a fost facuta vreodata in natiunea din sudul Pacificului, informeaza Bloomberg. Biroul pentru Fraude Majore si Autoritatea Pietelor Financiare arata cu degetul catre David Ross, in varsta de 63 de ani, pentru fraudarea investitorilor cu aproape 320 milioane de dolari americani, prin compania Ross Asset Management, care s-a prabusit in noiembrie anul trecut. Pe numele lui sunt depuse patru acuzatii de fals in documentele contabile si una de furt. “Ramane inca de vazut daca avem de-a face cu un Bernie Madoff al Noii Zeelande, dar sumele sunt mari, dupa standardele tarii, iar actiunile lui au ranit multi oameni”, a declarat Kevin Sullivan, un avocat din Wellington. Adevaratul Bernard Madoff (75 de ani) executa o pedeapsa de 150 de ani, dupa ce a fost condamnat pentru cea mai mare schema Ponzi din istoria Americii, care a rezultat cu delapidari in valoare de 17 miliarde de dolari. „Bernard Ross” al Noii Zeelande va aparea insa in fata instantei pe 4 iulie.