Mesaj pentru noul presedinte Klaus Iohannis si pentru guvern: Faceti bugetul si pastrati CAS redusa cu 5 puncte procentuale anul viitor!

Romanii au ales un nou presedinte, dar guvernul ramane acelasi. Mediul de business si investitorii asteapta in continuare prezentarea bugetului pentru anul viitor si spera ca nu vor vedea in el taxe majorate sau noi impozite. Un buget care, indiferent cum va fi construit, trebuie sa mentina cota redusa de CAS si sa nu includa taxe majorate sau noi impozite. Cota redusa de CAS inseamna ca statul lasa compani­ilor la dispozitie 1,5 mld. euro pe an, bani pe care firmele pot sa-i aloce pentru majorarea salariilor angajatilor sau pentru cresterea investitiilor, cu impact asupra crearii de noi locuri de munca, scrie Ziarul Financiar.

Cum se formeaza preturile in Romania. De cate ori cresc pe an, cand anume si, mai ales, cand scad

Cand costul materiilor prime sau al petrolului creste, firmele romanesti urca imediat preturile bunurilor sau serviciilor pe care le vand. Daca insa costul cu materia prima scade sau petrolul se ieftineste, companiile reactioneaza diferit: in agricultura, comert si servicii de exemplu, preturile scad usor. Firmele din industria prelucratoare insa prefera mai degraba sa scada productia decat sa miste preturile. In industria extractiva sau in constructii nu exista o strategie clara, se arata in "Sondajul privind mecanismul de formare si modificare a preturilor in Romania", publicat de Banca Nationala, citat de www.hotnews.ro.

Cum a influentat nivelul de trai votul pentru Klaus Iohannis

Cele mai prospere zone din tara - Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov sau Timis– l-au ales pe Klaus Iohannis presedinte. Exista insa si judete sarace, precum Harghita, Covasna, Tulcea sau Suceava, care si-au dat votul pentru acelasi candidat. Totusi, cele mai putin dezvoltate - Vaslui, Teleorman sau Botosani - l-au preferat pe Victor Ponta. Judetele cu cele mai ridicate valori ale Produsului Intern Brut, cu cel mai mare numar de salariati si cu cele mai insemnate castiguri salariale medii nete si-au dat covarsitor voturile pentru candidatul de dreapta, potrivit www.capital.ro.

Cat o sa te coste asigurarea RCA in 2015

Noile reguli impuse pe piata asigurarilor vor conduce la o majorare cu cel putin 30% a primei anuale pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila, potrivit calculelor www.economica.net. Un sofer din Bucuresti, de 35 de ani, care conduce un automobil Dacia Logan cu capacitate cilindrica de 1,6 litri si 100 de cai putere va plati pentru o polita RCA cu cel putin 200 de lei mai mult decat in prezent. De la 1 ianuarie 2015, firmele de asigurare nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul politelor RCA din veniturile obtinute pe alte categorii de asigurari, spune cea mai noua norma emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Bursa in era Klaus Iohannis? “E bine ca a iesit, dar tot Guvernul este cel care conteaza”

Rezultatul alegerilor prezidentiale va avea o influenta redusa asupra pietei de capital, mult mai important urmand sa fie viitorul Guvernului, considera brokerii. “Alegerea lui Klaus Iohannis nu are un impact direct asupra pietei de capital deoarece functia de presedinte in sine nu are conotatii economice. Pentru bursa, o influenta se simte la o schimbare de guvern sau premier, pentru ca acolo se iau decizii cu impact asupra pietei. Presedintele isi poate da cu parerea cu privire la o lege sau o masura pe care Guvernul vrea sa o adopte, dar cam atat”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, potrivit www.wall-street.ro.

Jumatate dintre antreprenorii romani se pregatesc sa lase mostenire afacerile construite in ultimii 25 de ani

Implicarea familiei, solutionarea conflictelor de familie si planificarea succesiunii reprezinta elemente esentiale pentru asigurarea succesului in dezvoltarea afacerilor de familie si transferul acestora catre o noua generatie, se arata intr-un raport al companiei de audit si consultanta PwC Romania. In privinta planurilor de viitor ale afacerilor de familie, majoritatea respondentilor (52%) iau in considerare transferul afacerii de familie catre noua generatie. 19% se gandesc la transmiterea proprietatii catre noua generatie, dar la aducerea unui management profesionist, in timp ce 23% au in vedere vanzarea afacerii sau listarea acesteia, scrie Business Magazin.

The Economist, despre rezultatul alegerilor din Romania: Surpriza din Transilvania

Presa straina relateaza pe larg despre alegerile prezidentiale din Romania, observand victoria surprinzatoare a lui Klaus Iohannis, un exponent al combaterii coruptiei, in fata premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit. "Intr-o lume in care viata politica pare sa fie blocata frecvent de analisti politici si de consultanti, este frumos sa fim surprinsi din cand in cand. Sondajele de opinie anuntate inaintea turul doi al scrutinului prezidential din Romania anticipau o victorie clara pentru premierul socialist Victor Ponta (...) Insa s-au inselat. Romanii s-au pronuntat masiv in favoarea lui Klaus Iohannis", explica The Economist.

Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat in recesiune. Niciun economist nu a anticipat declinul. Yenul, la cel mai scazut nivel din 2007 pana acum

Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat in recesiune la finalul trimestrului III, dupa ce a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere a PIB, pe fondul cresterii taxei pe vanzari in aprilie, relateaza The Wall Street Journal. PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% in ritm anualizat in perioada iulie-septembrie, in timp ce datele revizuite au aratat ca declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%.

Rusia, principalul risc de securitate pentru pietele financiare mondiale. Cel mai mare perdant si cel mai mare beneficiar in urma declinului preturilor petrolului

Rusia reprezinta principalul risc de securitate pentru pietele financiare mondiale si va fi cel mai mare perdant in urma declinului preturilor petrolului, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, in randul investitorilor internationali. Intrebati care din cinci variante reprezinta cel mai mare risc pentru pietele financiare mondiale, 52% dintre participantii la cercetare au mentionat conflictul ruso-ucrainean. Alti 26% au citat organizatia Stat Islamic si numai 5% epidemia de Ebola.

Facebook lanseaza o retea de socializare pentru profesionisti, similara LinkedIn. Cum va functiona "Facebook at Work"

Facebook pregateste lansarea unei retele de socializare pentru profesionisti, care va concura cu LinkedIn si va permite utilizatorilor sai sa isi separe profilurile personale de conturile profesionale, potrivit AFP. Facebook lucreaza in mod secret la acest nou site, care se numeste "Facebook at Work" si care va permite utilizatorilor sai sa discute cu colegii, sa intre in contact cu profesionisti din diverse domenii si sa colaboreze la realizarea unor documente, prin intermediul aplicatiilor Google Drive si Microsoft, potrivit Financial Times, citand surse apropiate acestui proiect, transmite Mediafax.