INTRA IN CALCULATORUL DE TAXA AUTO SI AFLA CAT AI DE PLATIT PENTRU MASINA TA

Cristian Creanga din Bucuresti se poate considera un sofer fericit. Si-a cumparat aceasta masina din Germania si nu a vrut sa plateasca 1500 de euro, ca s-o inmatriculeze in Romania. A dat statul in judecata si a castigat.

"Am cerut sa mi se inmatriculeze masina fara plata taxei de inmatriculare. Castigand au fost obligati la cheltuieli de judecata", povesteste proprietarul masinii. Impreuna cu taxa inseamna aproape 2000 de euro. Procesul a durat insa 2 ani, iar Cristian Creanga nu a putut circula in baza numerelor provizorii decat 3 luni.

Dar in alte judete, cum ar fi Constanta, Arad, Buzau si Dambovita, soferii care dau statul in judecata pot circula linistiti cu masina pana la terminarea procesului pentru ca li se prelungesc automat si numerele provizorii. Avocatii sustin ca proprietarii vor castiga si cu noua taxa auto.

"Se castiga suta la suta. Ceea ce nu a facut prin noua forma nu a reusit sa evite dubla impunere. S-a mai platit odata intr-un stat membru aceasta taxa", spune Marius Coltuc, avocat.

Dar Ministerul Mediului spune ca nu exista o dubla taxare, pentru ca proprietarul plateste cat masina este inmatriculata in Romania, adica pentru perioada in care polueaza.

"In cazul in care masina este scoasa din parcul national din Romania si inmatriculata intr-o alta tara i se restituie diferenta de taxa", spune Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului de Mediu

Noua lege are si o parte buna. Taxa pentru masinile euro 3 sau 4 a scazut cu un sfert, iar proprietarii isi pot recupera banii.

Trebuie sa mearga la Administratia Fiscala cu actele masinii, buletinul, dar si bonul de plata a vechii taxe. Teoretic, in 45 de zile vor primi diferenta.