Germania este recunoscuta pentru drumurile sale fara limita de viteza. Din cei aproape 13.000 de kilometri de autostrada, doar jumatatae se supun regulilor de viteza. Se impune, in schimb, o limita minima de 60km/h, pentru a evita ca masinile mai incete sa incurce traficul.

Portiunile nerestrictionate atrag oameni din intreaga lume, dornici sa aiba parte de o portie de adrenalina la volan. Insa nu toti sunt constienti de riscurile pe care le presupune viteza excesiva. In ultimii ani, Uniunea Europeana a sfatuit Germania sa impuna limite de viteza acolo unde nu exista deloc, in scopul cresterii sigurantei si reducerii emisiilor de carbon. Cu toate astea, Germania a raportat in 2007 o medie 6 oameni ucisi in urma accidentelor din trafic, la fiecare 100.000 de oameni.

Prin comparatie, in Austria s-au inregistrat 8,3 morti la 100.000 de oameni, in Franta 7,5 iar in Elvetia 4,9. Autostrazile nemtesti au insa o grosime de doua ori mai mare decat unele obisnuite si un grad de inclinare mic, fiind astfel capabile sa faca fata numarului de masini care circula la viteze impresionante.

Inainte de a apasa pedala de acceleratie in zonele marcate cu semnul “derestriction”, trebuie sa tineti cont de urmatoarele reguli:

- Este ilegal sa opresti pe banda de urgenta, daca nu ai intr-adevar o problema.

- Cauciucurile trebuie sa suporte viteza maxima pe care o poate atinge masina. Cei care vor sa inchirieze un automobil cu cauciucuri de iarna, trebuia sa ceara si un autocolant pentru condusul pe autostrada, pe care este trecuta viteza maxima pe care o poate atinge masina.

Insula Barbatilor (Isle of Man) se afla in Marea Irlandeza, intre Anglia si Irlanda, iar relieful sau include dealuri inverzite, stanci si plaje izolate. Pe soselele din aceasta zona nu exista restrictionari de viteza, desi ideea impunerii unor limite a fost supusa la vot in 2006.

Aceasta situatie exista din 1904, cand guvernatorul de atunci al regiunii s-a gandit sa organizeze intreceri stradale, pentru a atrage turistii. Traditia este pastrata si astazi, desi cursa de motociclete care se organizeaza anual a fost declarata cea mai periculoasa din lume.

Limitarea de viteza a aparut pentru prima oara in Marea Britanie, in 1865, si se adresa carutelor. In statul Montana, din America, astfel de restrictii au fost impuse abia in 1999. Pana in acel moment, participantii la trafic erau rugati sa pastreze o viteza “rezonabila si corespunzatoare”.

Tari cu reglementari mai permisive sunt si Bulgaria, Polonia si Texas (SUA) unde soferii pot accelera pana la 140 km/h.