Actiunea are loc ca urmare a recomandarii Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite si se va desfasura in toate tarile Uniunii Europene. Recensamantul vizeaza traficul rutier de pe teritoriul Romaniei, indiferent de tara in care sunt inmatriculate autovehiculele.

"Inregistrarile de trafic se desfasoara dupa un calendar prestabilit, timp de zece zile, in diferite perioade ale anului, respectiv doua zile in luna aprilie, doua zile in luna mai, trei zile in luna august, o zi in luna octombrie si doua zile in luna noiembrie. Recensamantul traficului rutier se va incheia in data de 14 noiembrie 2015, ora 20:00. Efectuarea inregistrarii circulatiei rutiere pe reteaua de drumuri publice se va realiza printr-o metoda combinata, manual-automat. Aceasta metoda prevede inregistrari automate, cu caracter permanent, folosind contori de trafic rutier si inregistrari manuale, pe formulare", se arata intr-un comunicat al CNADNR.

Pe intreaga retea de drumuri publice vor fi inregistrate vehiculele in 3.350 posturi de recenzare, din care 960 de posturi pentru drumurile nationale si 2.390 de posturi pentru cele judetene si comunale.

Inregistrarea circulatiei pe reteaua de drumuri nationale va fi realizata de catre CNADNR prin unitatile sale din teritoriu, respectiv Directiile Regionale de Drumuri si Poduri, in cazul celor judetene si comunale actiunile fiind derulate de autoritatile locale, respectiv Consiliile Judetene, cu coordonare tehnica si metodologica din partea Companiei de Drumuri.

Colectarea electronica a datelor de trafic recenzate de pe intreaga retea de drumuri publice interurbane este realizata de CNADNR - CESTRIN, care le va prelucra si organiza statistic.

Recenzarea traficului rutier se efectueaza periodic, o data la cinci ani, si are drept scop determinarea repartitiei si evolutiei in timp a traficului de vehicule de marfa si persoane pe reteaua de drumuri si stabilirea gradului de solicitare din trafic a acesteia.

Astfel, in cadrul acestui proces vor fi monitorizate biciclete si motociclete, autoturisme, microbuze, autocamionete si autospeciale pana la 3,5 tone, autocamioane si derivate cu doua, trei si patru axe, autovehicule tip TIR, autobuze, tractoare, autocamioane cu remorca si vehicule cu tractiune animala.