"Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar dupa ce s-au incheiat fractura a fost si mai mare. In acest conditii nu pot sa sustin o astfel de masura", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Daca va exista o decizie la nivelul Uniunii Europene, Romania o va adopta, "cu retinerile de rigoare", a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Cu toate astea, un purtator de cuvant al Directiei Generale Concurente din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles, Marisa Gonzales Iglesias, a declarat in exclusivitate pentru incont.ro si ProTV, pe 30 aprilie, ca "posibila inghetare anuntata de Guvernul Romaniei nu incalca nici una din regulile concurentei din Uniunea Europeana".

"Altminteri, daca suntem intr-o uniune in care toata lumea trece granita, o ruptura fata de restul pietelor nu face altceva decat sa aduca bani pentru niste speculatori", a spus oficialul BNR.

Boc este de alta parere: vrea sa inghete pretul benzinei si cere ajutorul Consiliului Concurentei

Premierul Emil Boc a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene legea care prevede inghetarea preturilor carburantilor in Romania, in cazuri exceptionale. Actul legislativ la care se refera insa Boc a fost adoptata inaintea aderarii la Uniunea Europeana.

"Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", spunea primul-ministru la jumatatea lunii aprilie.

Referitor la aceasta chestiune, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca institutia va finaliza investigatia pe piata carburantilor pana la jumatatea acestui an, dupa ce rezultatele raportului vor fi trimise la Comisia Europeana, iar companiile implicate isi vor spune parerea in acest caz.

Chiritoiu a tinut sa explice ca o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala, dar ca trebuie stabilit daca piata carburantilor se afla intr-o astfel de situatie exceptionala.

Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a afirmat ca legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, o astfel de masura avand caracter temporar si consecinte ulterioare.

Combustibilii s-au scumpit in 2010 cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. De la inceputul acestui an, companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori, unele sortimente depasind pragul de 6 lei/litru.

Isarescu considera ca pretul combustibililor nu va mai creste semnificativ in acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflatia de la sfarsitul lui 2011, estimata in prezent la 5,1%.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL.