"Dorinta mea este sa vad o autostrada care sa lege Bucurestiul cu Sofia si Belgrad", a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii cu omologii sai roman, Victor Ponta, si sarb, Aleksandar Vucic.

Premierul Bulgariei a subliniat, in acest context, ca anul viitor va fi finalizata autostrada Sofia-Beglrad, pe care se va putea merge cu o viteza de 160 km/ ora.

Borisov a mai aratat ca in tara sa se lucreaza la mai multe autostrazi, precum Hemus sau Struma, care leaga Bulgaria cu tarile din regiune, inclusiv Serbia sau Romania.

La randul sau, premierul sarb, Aleksandar Vucic, a precizat ca s-a primit acceptul Bruxelles-ului pentru o autostrada Burgas-Varset-Timsoara si spera ca lucrarile la aceasta sa inceapa anul viitor.

Vucic a remarcat si necesitatea colaborarii in proiecte ce privesc transportul pe Dunare, in timp ce Borisov a propus ca viitoare intalnire a "Grupului de la Craiova" sa aiba loc in Bulgaria, la Varna.

Ponta: Romania, Bulgaria si Serbia trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica

Energia este cea mai eficienta "arma" si cel mai important mijloc de dezvoltare, iar Romania, Bulgaria si Serbia trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica necesare pentru a asigura economiilor lor energie sigura si la preturi competitive, a declarat premierul Victor Ponta.

El a sustinut declaratia, vineri, la Craiova, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu omologii sai bulgar, Boiko Borisov, si sarb, Aleksandar Vucic.

"Spuneam in intalnirea cu cei doi prim-ministri ca, azi, energia este de fapt cea mai eficienta arma si cel mai important mijloc de dezvoltare si impreuna, Bulgaria, Serbia si Romania trebuie sa accelereze proiectele de infrastructura energetica care sa ne permita sa fim conectati, sa avem acces la piata europeana si mondiala, si sa oferim economiei din cele trei tari energie sigura si la preturi competitive", a spus Ponta.

Potrivit premierului Borisov, Bulgaria este implicata in mai multe proiecte de transport al resurselor de gaz si petrol dinspre Asia sau Rusia, proiecte regionale care ofera sansa Romaniei de a-si valorifica resursele energetice, precum cele de gaz pe care OMV le va exploata in Marea Neagra.

Totodata, premierul roman a evocat importanta infrastructurii energetice si cea a dezvoltarii infrastructurii de transport care leaga cele trei tari, prin proiecte comune, si a facut referire la faptul ca un rol important trebuie sa il aiba Strategia Dunarii.

"Ne leaga Dunarea si Strategia Dunarii care poate atrage investitii si proiecte importante, dar trebuie sa avem proiect comune in ceea ce priveste transportul, infrastructura rutiera, autostrazi, drumuri, poduri care sa lege cele trei tari", a mai spus Ponta.

Guvernele Romaniei si Bulgariei s-au reunit, vineri, la Craiova, intr-o noua sedinta comuna, pentru discutii privind proiecte de colaborare in energie, transporturi, dezvoltare regionala, turism, precum si despre Strategia UE pentru regiunea Dunarii, reuniunea fiind precedata de o reuniune trilaterala, la nivel de prim-ministri, intre Romania, Bulgaria si Serbia.