Din 2014, statele membre vor putea sa reinstaureze controale la frontierele nationale, pentru o perioada de maximum un an.
Partidele europene de stanga spun ca astfel va fi anulat unul din cele mai importante beneficii ale procesului de integrare europeana.

Tarile UE, Comisia European si Parlamentul European au ajuns la un compromis dupa un an de negocieri. Noile reguli - initiate de Franta si Germania - vor intra in vigoare in toamna lui 2014. Reintroducerea controalelor la frontierele nationale ar fi posibila doar in "cazuri exceptionale" si doar ca ultima masura. Criteriile de aplicare sunt stricte. Ele prevad situatii in care controlul unei frontiere externe a Spatiului nu mai este asigurat, din cauza unor circumstante iesite din comun.

Cu alte cuvinte, orice tara membra poate reintroduce controlul pasapoartelor, daca invoca situatii de criza din tari situate la frontierele spatiului Schengen. De pilda, situatia din Grecia, stat depasit deja de ani de zile de fluxul de imigranti ilegali catre Europa.

Unele voci sugereaza insa ca abuzurile nu pot fi excluse. "Daca o tara va vrea sa controleze pasapoarte la granita, o va face pur si simplu. Motivatia o poate gandi post factum, pentru ca definitia urgentei este extrem de generoasa", a nuantat un diplomat european.

Reforma Schengen survine in contextul in care statele occidentale se pregatesc sa anuleze restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari. Marea Britanie si Germania se tem cel mai mult de o imigratie masiva din Romania si Bulgaria. Reforma Schengen da curs si unei alte cereri a guvernului german.

Ca o consecinta a atentatului comis la maratonul din Boston, acordul Schegen va introduce o procedura de inregistrare online a tuturor pasagerilor care intra in Uniune. In SUA, calatorii care nu au obligativitate de viza trebuie sa se inscrie online pentru verificare de catre autoritati.

Decizia privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost din nou amanata in martie, in urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei. Presedintele Traian Basescu declara joi ca spera intr-un aviz favorabil dupa raportul pe Justitie din decembrie.