"Agentiile de turism membre ANAT (n.r. - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) vor face eforturi sustinute de a proteja tarifele practicate de influenta majorarii TVA, pentru a se adapta puterii de cumparare a turistilor aflata, din pacate, intr-o continua scadere", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Potrivit ANAT, in ultimele doua luni, vanzarile pentru anumite destinatii au scazut cu circa 20-40%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de Guvern.

TVA la cazare, cu micul dejun inclus, ramane si dupa 1 iulie la 9%.

Totusi, chiar si asa, este foarte posibil ca preturile la unele hoteluri romanesti sa creasca, ca proprietarii sa-si poata sustine afacerile pe linia de plutire, insa este la fel de posibil sa asistam in perioada urmatoare la o serie de falimente in industria hoteliera, mai ales in randul pensiunilor, asa-zisele "business-uri de familie".

In ceea ce priveste vacantele in strainatate, desi agentiile de turism vor trebui sa mai renunte la ceva din comisioanele percepute pentru pachetele turistice ca sa poata mentine preturile astfel incat turistii romani sa fie in continuare interesati, majorarea TVA nu va influenta preturile excursiilor.

Specialistii din turism spun ca in momentul in care agentiile de turism negociaza preturile cu hotelurile din afara si construiesc pachetele turistice pentru piata romaneasca, ele nu platesc niciun fel de TVA, toate impozitele fiind suportate de agentii economici din tarile respective. In concluzie, tarifele pentru vacantele in strainatate nu vor fi influentate de cresterea TVA la 24%.