Revista Forbes a facut o lista cu cele mai scumpe restaurante din lume. Iata care sunt acestea.

Cel mai scump restaurant este Aragawa, localizat in Asia. Daca iubesti gastronomia din aceasta parte a lumii, pentru aromele deosebite sau pentru felurile neobisnuite din bucataria asiatica si ajungi prin Tokyo, afla ca  Aragawa inseamna o adevarata experienta. Un meniu aici porneste de la 550 de dolari/persoana si poate depasi cu usurinta 800 de dolari.

De exemplu, daca vrei sa gusti din specialitatea casei, friptura de vita Kobe, trebuie sa platesti 400 de dolari.

Masa este cel mai scump restaurant din New York, SUA si al doilea din lume. Localul de la etajul noua al zgarie-norului din Time Warner Center este cunoscut ca fiind un locul perfect pentru iubitorii de sushi. Un meniu include 25 de preparate gatite de celebrul bucatar japonez Masayoshi Takayama si cuprinde peste, fructe de mare aduse tocmai din Tokyo. Cei care vor sa se ospateze aici platesc in jur de 400 de dolari pe meniu si trebuie neaparat sa-si faca rezervare inainte. Insa daca te-ai razgandit si nu mai poti ajunge la Masa, trebuie sa stii ca si anularea programarii se plateste. Nici mai mult nici mai putin de 150 de dolari.

Pe pozitia a treia se afla restaurantul francezului Joel Robuchon, localizat in MGM Grand, in orasul care nu doarme niciodata, Las Vegas. Pretul unui vin porneste de la 100 de dolari, iar un meniu cu 16 preparate ajunge la 360 de dolari.

Pe locul patru se afla celebrul El Bulli, un restaurant localizat in Spania, fondat in 1961. El Bulli a primit de cinci ori titlul de cel mai bun restaurant din lume datorita gastronomiei moleculare dezvoltate de bucatar. Maestrul sef al restaurantului, Ferran Adria, a fost cel care a transformat substantele chimice in ingrediente haute cuisine, transformand astfel El Bulli intr-un local cu renume international.

Un meniu format din 30 de preparate costa 270 de dolari de persoana si costa in delicatese precum foie gras de inghetata, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omleta cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic. Pentru a face o rezervare aici insa, clientii trebuie sa faca o programare cu 12 luni inainte.

El Bulli are un program de functionare destul de interesant. Pentru a putea pune la cale strategiile necesare dezvoltarii afacerii, managerii restaurantului inchid localul sase luni in fiecare an, perioada in care Adria si echipa sa de bucatari inventeaza si testeaza noi delicatese cu care sa-si atraga clientela.

Insa, se pare ca recesiunea din ultimii doi din Statele Unite a afectat productivitatea restaurantului. Feran Adria a declarat intr-o conferinta gastronomica din Madrid de anul trecut, ca El Bulli se va inchide in 2012 si 2013, potrivit zf.ro. Explicatia a fost ca in cei doi ani de absenta vor pune la punct strategii in ceea ce priveste schimbarea formulei care a adus notorietatea localului. Restaurantul isi va pierde insa cele trei stele Michelin din cauza  inchiderii temporare.

Pe pozitia a cincea se afla The French Laundry, restaurant localizat in Napa Valley, la nord de San Francisco, in Statele Unite. Si in cazul acestuia, bucatarul Thomas Keller, celebru pentru scoicile si caviarul pe care le serveste intr-o crema bogata in cimbru (Oysters and Pearls) a reprezentat un punct de atractie pentru gurmanzi, dar si pentru curiosii sa incerce feluri noi de mancare.

Tot aici poti savura cotlet de vita Yabba-Dabba-Doo, impreuna cu cartofi crocanti si prune. Un astfel de meniu costa cel putin 240 de dolari, in functie de preferintele alcoolice. Vinurile au preturi intre 40 si 6000 de dolari. The French Laundry reprezinta la ora actuala o adevarata Mecca a gastronomiei internationale.