"Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, veniturile obtinute de Romania la capitolul 'turism-calatorii' in anul 2009 au fost de 882 milioane de euro. Iar in prima jumatate a lui 2010 veniturile au fost de 354 milioane de euro", spun reprezentantii Ministerului Turismului.

In lei, sumele incasate din turism se ridica la 3,7 miliarde pe tot anul trecut. In conditiile in care produsul intern brut al Romaniei a fost de 491,27 miliarde lei in 2009, asta inseamna ca turismul nostru nu participa nici cu 1% la PIB.

Daca luam datele oferite de WTTC, aportul "real" la PIB al turismului romanesc se va situa la -5,4% in 2010 si la o medie de 7,3% pe an in urmatorii 10 ani. Cat priveste clasarea Romaniei din punctul de vedere al acestei industrii, ocupam locul 59 in lume. Insa dupa contributia la economia nationala, turismul nostru prinde abia pozitia 155, din 181 luate in calcul de WTTC. Ungaria ocupa locurile 55, respectiv 116, iar Bulgaria pozitiile 69, respectiv 60.

Bulgaria se asteapta sa obtina din turism in acest an venituri estimate la 3 pana la 3,5 miliarde de euro (6-7 miliarde de leva). Circa 2,5 miliarde euro (5 miliarde de leva) vor veni, insa, numai de la turistii bulgari, sustine Tzvetan Toncev, presedintele Camerei Turistice Bulgare. Turismul va contribui anul acesta la PIB-ul Bulgariei cu 10%.

Cam atat si-ar dori si ministrul turismului, Elena Udrea, pentru Romania pana in 2012. Din pacate pentru tara noastra, cu tot cu brandul de aproape 1 milion de euro, "mai avem mult pana departe". Vecinii de la sud de Dunare isi promoveaza turismul pe o suma de patru ori mai mare - 3,7 milioane de euro. Tot bani europeni, ca si "frunza" noastra.

Bulgarii ne bat mar la preturi. Daca in Mamaia, de pilda, un sejur la un hotel de 4 stele in plin sezon costa si 1.000 de euro, iar in bani intra doar micul dejun, la vecini acelasi pachet de 7 nopti e la jumatate, cu precizarea ca ai all-inclusive. In luna iunie, cand la noi plaja era inca pustie, iar hotelierii se rugau sa li se intample o minune fara sa faca si altceva in acest sens, bulgarii se laudau deja ca 190.000 de romani i-au preferat pe ei. 

Incercam si noi sa batem ofertele din Bulgaria pe ultima suta de metri, adica in extrasezon. "De doi ani avem preturi mai bune prin programul 'O saptamana la mare'. Problema este ca trebuie luate aceleasi conditii, nu sa ne apucam sa comparam mere cu pere", spune Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Conditii care la noi lasa de dorit de prea multe ori.

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, numarul romanilor care si-au petrecut pana acum concediul la sud de Dunare a crescut cu 10%. In schimb, in statiunile noastre scaderea este de 20%.

Potrivit lui Dan Anghelescu, membru in consiliul director ANAT, daca ne referim la turisti per total, Bulgaria este departe de noi si ne va fi destul de greu sa o ajungem din urma, iar daca ne referim la turistii romani, si aici se duc mai multi la vecini decat pe litoralul romanesc.

Nu stim sa atragem turistii straini la marea noastra. Anul trecut, au fost doar 30.000, adica 0,5% din totalul turistilor de pe litoral. Din pacate, autoritatile locale, hotelierii si comerciantii nu au facut mare lucru ca sa nu mai aiba reclamatii in acest an: este multa mizerie, posibilitatile de distractie sunt limitate si ospatarii vorbesc doar pe limba lor. Daca tot au turisti, romanii nu se mai chinuie sa ridice standardele.

In afara de Bulgaria, exemplele pot continua. Marea Britanie obtine anual 150 de miliarde de euro din turism si peste 2,5 milioane de localnici isi castiga painea din asta.

In Cipru, veniturile din turism reprezinta 12% din PIB si au fost anul trecut de aproape 1,5 miliarde de euro. Ca sa nu mai vorbim de Grecia, unde sectorul turistic detine o cincime din economia de 240 de miliarde de euro a tarii.