Mari amatori de calatorii, romanii au fost atenti cu fiecare banut cheltuit in 2010, iIar criza si salariile mai mici au facut ca trei din patru romani sa nu plece in vacanta, ci sa-si petreaca zilele libere in familie.

In acest caz, efectele asupra agentiilor nu sunt greu de ghicit. Cele care au supravietuit unui flux de turisti cu buzunarul subtiat au avut incasari cu 10% mai mici fata de anul trecut, potrivit datelor de la Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

Pensiuni de vanzare pe Internet

Au fost insa si multe agentii sau chiar hotelieri care nu au castigat pariul cu criza.

Construite in perioada in care romanii isi permiteau sa-si petreaca weekendul la munte sau chiar la mare, mii de pensiuni care au accesat si fonduri europene sunt acum pustii, iar multi proprietari ar vrea sa vanda, dar nu au cui.

Asa se face ca site-uri de vanzari sunt pline de astfel de anunturi, insa cumparatorii lipsesc cu desavarsire.

Mai exista si cateva hoteluri din Baile Herculane care au fost scoase la licitatie pentru ca proprietarul lor - firma Hercules, controlata de omul de afaceri Iosif Armas, se afla in executare silita.

Vacante in rate

Pentru ca nu-si permit sa piarda niciun client, pensiunile autohtone si hotelurile au venit cu oferte diverse pentru a face fata crizei. Multe ofera doua zile de cazare gratuite la doua platite, altele tratamente Spa gratuite la cel putin trei nopti de cazare s.a.m.d..

De altfel, chiar si cei care si-au mai permis un concediu anul acesta, au avut bani doar de cinci nopti de cazare, nu de 6-7 ca in alti ani. Bugetul disponibil? 16% din cei care au plecat in vacanta nu au alocat mai mult de 500 de euro pentru o deplasare, porivit GfK.

Totusi de unde a venit salvarea? Reprezentantii ANAT spun ca editiile "Inscrieri timpurii" din acest an au fost la mare cautare si asta pentru ca ofera reduceri de 20-30% pentru cei care-si rezerva vacanta din timp. Astfel, programul din vara a inregistrat 50.000 de turisti, cu 40% mai mult decat in 2009.

In ceea ce priveste editia de iarna, ANAT spune ca "aceasta a fost bine primita de turistii si de hotelierii din staţiunile montane". Iar acest lucru arata ca reducerile mari de 20-30% pentru cei care-si fac rezervare din timp au salvat o parte din incasari.

Concurenta le sufla in ceafa

 Daca situatia economica nefasta nu era indeajuns, hotelierii mai au acum un adversar redutabil. Vorbim de orice proprietar de ansamblu rezidential de vile care a ramas cu ele nelocuite si care incearca prin orice mijloace sa-si recupereze din investitie, si la fel... site-urile de anunturi sunt pline!

In plus, avantajul este ca o astfel de vila se inchirieaza cu 400-450 de euro pentru trei nopti, in timp ce la hotel pretul ajunge si la 1.000 de euro, in functie de dotari. Atentie, insa!

Care sunt cele mai vandute pachete?

Anul acesta, cele mai vandute pachete turistice, prin agentii, sunt cele pentru statiunile montane romanesti precum Valea Prahovei, Brasov sau Arieseni, statiuni blaneare sau chiar zone rurale.

In funcţie de numarul de turisti, Bulgaria (in sezonul de vara) si Austria (in cel de iarna) sunt primele destinaţii ale romanilor, cu peste 250.000 de turisti fiecare. Prima destinatie pe zboruri charter in functie de incasari a fost Turcia, cu peste 150.000 de turisti, din care majoritatea au ales Antalya.

Litoralul a fost insa cel mai rau afectat de situatia econhomica si de masurile restrictive luate de Guvern. Proprietarii de hoteluri si de pensiuni se plang de incasari cu 10% mai mic fata de anul trecut, iar numarul turistilor a scazut cu un sfert, potrivit ANAT.

In ciuda crizei, s-au vandut si careva pachete spre destinatii exotice precum Cuba sau Bora Bora.

Anul acesta, a crescut cu 30% numarul turistilor straini veniti in Romania, comparativ cu 2009. Majoritatea au ales circuitele culturale, de exemplu Maramures sau Bucovina sau chiar croazierele pe Dunare sau Marea Neagra.

In primele zece luni ale anului au sosit in Romania 1,24 milioane de turisti straini, cu 1,9% mai mult decat in perioada ianuarie - octombrie 2009, dar gradul innoptarilor a scazut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pe plan intern, au fost inregistrati 4,19 milioane de turisti, cu 2% mai putin decat in acelasi interval din 2009.