Ordin care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii a fost semnat vineri de ministrul Mediului.

"Dunarea si Delta sunt mai mult decat spatii geografice sau preocupari de mediu, sunt spatii ale traditiei, adevarate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinara a Deltei am pregatit un Ordin de ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii, cu exceptia acelor animale daunatoare, care prin inmultire excesiva pot duce la dezechilibre ecologice majore. Si ma refer la speciile sacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vanate doar prin vanatoarea de extractie, in cantitatile stabilite prin ordin al ministrului Mediului si Padurilor", a declarat Rovana Plumb, la masa rotunda cu tema "Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau Coridorul Verde al Europei?", organizata de Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta".

Rovana Plumb a mai spus ca Dunarea are o valoare deosebita pentru fiecare dintre statele riverane, atat pentru biodiversitate, cat si pentru rolul in dezvoltarea economica si sociala a intregii regiuni, relateaza Mediafax.

Ministrul a subliniat importanta implementarii Directivei Cadru pentru Apa a Uniunii Europene la nivelul intregului bazin al Dunarii. In acest context,oficialul a vorbit despre "Proiectul romano-bulgar de cooperare in zona comuna de granita a Dunarii: Danube WATER", care vizeaza calitatea apei.

"Incercam sa imbunatatim mecanismele de monitorizare a calitatii apei pentru a avea date cat mai corecte si pentru a putea actiona cat mai prompt si cat mai bine acolo unde este cazul. In acest fel vom fi mai bine pregatiti pentru interventii rapide in cazul unor poluari masive", a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, au semnat, vineri, contractul de finantare pentru acest proiect, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritara 2 "Utilizarea durabila si protectia resurselor naturale si a mediului si promovarea unui management eficient al riscului in regiunea transfrontaliera".

Proiectul se deruleaza pe o perioada de 24 de luni, are o valoarea totala de peste 13 milioane de euro, din care 9.675.328 euro ii revin Romaniei, si este incadrat in categoria proiectelor strategice, atat pentru implementarea Strategiei Dunarii, cat si a Programului de dezvoltare transfrontaliera Romania-Bulgaria.

La sarbatorirea Zilei Internationale a Dunarii au mai participat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Mihaela Popovici, expert al Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea (ICPDR) si Dorin Palaghiciuc din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Mediului ca vrea ca Guvernul sa aiba o pozitie foarte clara in privinta proiectului de lege prin care vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Delta Dunarii este din nou permisa, precizand ca el nu va fi niciodata de acord cu o astfel de masura.

"Eu personal nu voi fi niciodata de acord sa reinceapa vanatoarea in Delta Dunarii. Respect decizia Parlamentului, inteleg ca nu e o decizie formala in acest sens, si vreau sa precizam pozitia Guvernului si mecanismele prin care vom proteja ceea ce este o bogatie a Romaniei care nu poate fi afectata nici de Parlament, nici de Guvern, nici de interese private", a spus prim-ministrul.

In dezbaterea Camerei Deputatilor se afla o lege care reintroduce, printr-un amendament initiat de catre deputatul PDL Vasile Gherasim, vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In baza Legii 136/2011, vanatoarea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este interzisa.