Doar in Cluj, numarul voluntarilor a crescut cu 500 fata de anul trecut. Daca pana in 2008 cei care veneau in centre de testare erau majoritatea studenti, acum sunt mai multi someri si bugetari.

In prima faza a experiementului, subiectii primesc o varianta consacrata de tratament si abia apoi pilulele care vor intra pe piata. Ca sa participe insa la proiect, au de strabatut o procedura riguroasa de selectie. Unii insa au avut probleme.

Cei de la Agentia Nationala a Medicamentelor anunta ca intre 2009 si 2010 au fost facute 234 de studii la nivel national, de toate companiile, ale caror produse au creat reactii adverse serioase.

In prima faza, doritorii completeaza un chestionar despre starea de sanatate si bolile pe care le-au avut.

Odata ajunsi in centrul de bioechivalenta, voluntarii sunt informati cu privire la studiul care are loc. Apoi sunt consultati de un medic in cabinetul de examinare.

Fiecare in parte declara, sub semnatura, ca isi asuma faptul ca poate avea reactii adverse. Dupa ce rezultatele analizelor confirma ca sunt potriviti pentru teste, ajung in etapa in care sunt considerati subiecti.

In ciuda riscurilor, amatori sunt multi. Sunt gata sa incerce si cei care au un loc de munca, dar spun ca au ajuns muritori de foame.

Pe romani sunt testate medicamente folosite in tratarea bolilor de inima, ale aparatului respirator ,dar si antiinflamatoare. Se masoara astfel concentratiile de substanta activa pe care le contin pilulele.