Zeci de tone de rosii turcesti aparent "fara cusur" au ajuns acum 3 saptamani la un depozit din Stefanestii de Jos, dupa ce au traversat fara probleme Bulgaria. Eroare sau nu, vamesii lor au lasat tirurile sa plece inainte sa aiba rezultatul analizelor si certitudinea ca legumele sunt sigure pentru consum.

Inainte sa intre in hipermarketurile din Romania, tot bulgarii ne-au anuntat ca rosiile contin o cantitate de 13 ori mai mare de oxamil - 0,15 miligrame la kilogram fata de 0,02 cat este normal. Oxamilul este un pesticid cu un grad ridicat de toxicitate, asa ca inspectorii au distrus toate legumele.

Potrivit specialistilor, doza letala de oxamil este de 3,1 miligrame, ceea ce inseamna ca o persoana ar trebui sa consume cateva tiruri de fructe si legume, ceea ce este imposibil.

Imposibil, dar tot nu putem sa neglijam povestea, mai ales ca specialistii pun pe seama acestor substante si anumite tipuri de cancer.

Insecticidele si fungicidele se asimileaza mai ales in coaja fructelor si, teoretic, pot fi indepartate printr-o spalare riguroasa. Merele retin cea mai mare cantitate de pesticide. De altfel, autoritatile au gasit in 2010 concentratii importante de dicofol inclusiv in fructe autohtone.

De aceasta data, bulgarii au anuntat ca au interzis de la comercializare 108 tone de castraveti, rosii si ardei din Iordania. Analize amanuntite au aratat ca 9 din cele 18 loturi contineau cantitati excesive de pesticide, de zece ori peste nivelul maxim admis.

Romania a importat din Iordania in decembrie peste 40 de tone de ardei, catraveti, ridichi si pepene galben. Pana acum analizele au iesit bine.