Timp de aproape doua decenii, constructia mostenita din perioada comunista a fost lasata prada unei deteriorari lente. Periodic au fost alocate cateva milioane de euro care au suscitat mai apoi acuzatii de deturnare de fonduri. Abia acum 2 ani au fost date 105 milioane de euro, iar noul proiect a fost finalizat in 32 de luni.

Un colos de marmura, granit si sticla adaposteste acum 14 sali mari de lectura, in care tehnica este cuvintul cheie. Toate spatiile sunt captusite cu panouri fonoizolatoare, o premiera absoluta in Romania. Lucru esential, mai ales ca biblioteca e situata pe cel mai zgomotos bulevard din Bucuresti.

Vorbim despre un urias depozit de cultura complet informatizat. Orice volum va fi gasit in baza de date in doar 8 minute si-i va fi adus cititorului cu un lift special din orice colt al depozitului. Vor fi in total 12 milioane si jumatate de carti, care trebuie aduse din vechile sedii. Pentru zeci de mii de volume, transferul inseamna salvarea de la distrugere sigura.

De luna viitoare, Ministerul Culturii si Patrimoniului National va incepe mutarea cartilor, pentru ca acesta va deveni noul lor sediu. Un termen clar pentru deschiderea pentru cititori nu exista inca.

Merita spus ca, acum cativa ani, cand la Montreal a fost deschisa noua biblioteca nationala canadiana, mii de oameni au asteptat momentul cu infrigurare si au campat in fata cladirii. Nu este exclus sa vedem si in Romania un asemenea interes, binevenit de altfel, pentru cultura.