Noile reglementari fiscale aprobate de Guvern au cam dat peste cap PFA-urile asa cum i-au dat peste cap si pe cei platiti pe drepturi de autor. Desi pana la 25 august, toata lumea ar trebuie sa depuna declaratiile pentru plata contributiilor sociale si sa treaca si la achitare, situatia este in continuare mai mult decat confuza.

Fotbalistii s-au trezit dintr-odata si ei implicati in problema pentru ca reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal au solicitat Guvernului ca Legea educatiei fizice si sportului sa fie modificata, astfel incat meseria de fotbalist sa fie inclusa in categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbalistii sa poata fi platiti ca persoane fizice autorizate - PFA. Au idee insa ce-i asteapta?

Asadar, daca li se va da unda verde, cel mai probabil unele PFA vor disparea "transformate" in angajati sau in SRL-uri, iar altele vor aparea!

Numai ca cel putin la prima vedere, lucrurile nu sunt deloc atat de simple!

Sa-ti faci un PFA era cu cateva luni in urma o modalitate foarte simpla de a castiga bani si de a plati impozite suportabile, acum, potrivit consultantilor fiscali chestionati de incont.ro, prestarea de servicii pe PFA este un risc financiar pentru foarte multe companii care nu vor sa-si puna in pericol castigurile. Sa vedem despre ce e vorba!

De ce renunta firmele la contractele cu PFA?
 Oficialii ContExpert Consulting au aratat ca mai multe firme au renuntat in ultima perioada la contractele cu PFA din doua cauze principale: pe de o parte, "legislatia extrem de vaga care traseaza o granita sensibila intre activitatile dependente - independente" si, pe de alta parte, "instabilitatea legislativa din ultimele doua luni privind modul de taxare al PFA-urilor, pana acum nefiind clar ce taxe datoreaza un PFA, care este baza de impozitare pentru ele, cine trebuie sa le plateasca, cum si unde se declara aceste taxe".

"Firmele care au renuntat la contractele cu PFA-urile sunt cele care inteleg ce este acela risc fiscal si care nu vor sa isi asume acest risc fiscal", au explicat reprezentantii ContExpert Consulting.

Ei au mai aratat ca "daca erau plati salariale asa-zis mascate, majoritatea companiilor au ales varianta trecerii salariului pe cartea de munca, cu ajustarea de rigoare a venitului persoanei respective, pagubitul in acest caz fiind persoana fizica care a inregistrat o diminuare a veniturilor nete cu cel putin 30%, dar si compania, care va avea un angajat nemultumit de salariul sau si care, in mod evident nu va mai da acelasi randament".

Oficialii firmei de consultanta fiscala atrag atentia Guvernului ca "desi aparent cresc incasarile la buget in detrimentul persoanelor fizice, curand se va putea observa o scadere accentuata a cererii ca urmare a scaderii puterii de cumparare a consumatorilor corelata cu o scadere a productivitatii la nivelul companiilor, toate acestea concretizandu-se intr-o diminuare a incasarilor la buget din TVA si din impozit pe profiturile companiilor".

"Astfel, in loc sa se stimuleze consumul si implicit productia, statul a ales cea mai proasta varianta cu efecte nefaste asupra economiei, adica aceea de a impozita tot ce poate", au explicat acestia.

"Inainte de a lua aceste decizii proaste, statul ar fi trebuit sa se intrebe de ce multe dintre companii au cautat solutii de diminuare a taxelor salariale utilizand PFA-urile sau drepturile de autor. Nu cumva nivelul acestor taxe este mult prea mare pentru puterea de suportabilitate a companiilor? Daca ne uitam la alte state europene care au o economie despre care putem spune ca este stabila, multe dintre ele au un nivel de taxare al veniturilor din salarii mult mai mic decat cel existent in Romania. Nu multe tari se pot “lauda” ca impoziteaza veniturile salariale nete cu aproape 83%, asa cum se intampla in Romania", au mai spus responsabilii ContExpert Consulting.   

Insa, cand vorbim despre PFA-uri nu ar trebui sa pornim de la premisa ca acestea au fost folosite strict pentru plata mascata a salariilor, multe dintre persoanele fizice deruland in mod curent contracte de prestari servicii cu mai multi platitori de venituri.

Totusi, asa cum a fost modificat Codul fiscal in ceea ce priveste definirea activitatilor de natura dependenta, orice contract incheiat cu o persoana fizica putand indeplini cel putin o conditie dintre cele care determina natura dependenta a activitatii, este putin probabil ca persoanele juridice sa-si mai asume riscul de a lucra cu PFA-uri, au mai atras atentia consultantii.

"Putem lua drept exemplu un PFA care presteaza servicii IT – configureaza retele de calculatoare, se ocupa de mentenanta acestor. Chiar daca acesta are mai multi beneficiari persoane juridice si/sau fizice, avand in vedere ca prin natura contractului acesta este preponderent de servicii si poate presupune folosirea bazei materiale a platitorului de venit sau respectarea unor instructiuni date de platitorul de venit, acest contract poate fi oricand reconsiderat ca fiind de natura dependenta. Astfel, platitorul acelui venit are in orice moment riscul ca statul sa vina si sa ii calculeze taxele datorate de angajator. Ce companie credeti ca vrea sa isi mai asume acest risc?
Cu siguranta, firmele care pana la 1 iulie au contractat cu PFA-uri servicii vor prefera sa contracteze pe viitor serviciile respective de la o companie", au mai explicat oficialii firmei de consultanta fiscala.

Cat de avantajos ramane sistemul PFA fata de un SRL?

La randul sau, Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran si unul dintre cei mai cunoscuti experti in fiscalitate, a declarat pentru incont.ro ca "PFA ramane mai buna decat plata pe salariu, dar trebuie sa avem mare grija cu solutiiile astea".

"Daca ne gandim la plata mascata de salariu prin PFA trebuie sa avem grija ca nu cumva sa ni se poata reconsidera. Din momentul aparitiei ordonantei 58, Fiscul are o arma in mana pentru a putea reconsidera aceste venituri. Din punct de vedere economic conteaza costul total. Contributiile angajatorilor sunt foarte mari si atunci va exista din nou tentati angajatorilor de a folosi plata pe PFA. Mare grija! Fiscul poate reconsidera", a avertizat Gabriel Biris.

Avantajul de a incasa veniturile printr-un PFA este acela ca veniturile nete pot fi folosite de persoana fizica imediat dupa incasare, spre deosebire de un SRL unde trebuie neaparat sa astepte sfarsitul anului pentru a putea repartiza si incasa dividendele, au explicat mai departe cei de la ContExpert Consulting.

In plus, daca pana la 1 iulie un PFA nu trebuia sa plateasca un contabil pentru calcularea si declararea taxelor, acestea fiind declarate de catre persoana fizica care realizeaza veniturile, un SRL este obligat prin lege, fie sa-si angajeze un contabil cu studii superioare, fie sa apeleze la serviciile unui prestator autorizat pentru organizarea contabilitatii.

Insa, incepand cu 1 iulie pentru PFA-uri exista obligativitatea de a calcula lunar venitul net si a depune declaratii catre bugetul asigurarilor sociale si de somaj.

De asemenea amenzile pe care le-ar datora un PFA pentru nedepunerea acestor declartii se situeaza intre 2.500 si 5.000 lei, sume pe care le consideram ca sunt foarte mari comparativ cu eventualele venituri obtinute.

"Toate aceste complicatii conduc la concluzia ca un PFA devine din ce in ce mai putin atractiv comparativ cu un SRL", au mai aratat cei de la ContExpert Consulting.

"In acest moment, nu stim pana unde vor merge abuzurile organelor de control privind reincadrarea contractelor cu PFA-urile. Nu stim ce inteleg organale fiscale prin acele “orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”. Fara o relaxare a legislatiei din acest moment sau macar o definire clara, lipsita de echivoc, a elemntelor care determina natura dependenta a unei activitati, consideram ca solutia de a te organiza ca si PFA pentru a desfasura activitati economice va fi abandonata de catre majoritatea micilor intreprinzatori din Romania", au mai comentat acestia.

Care ar fi viitorul pentru cei pe PFA?

Nu putem comenta viitorul PFA-urilor asa cum din pacate nu putem comenta nici viitorul economic al Romaniei care in acest moment este foarte sumbru, au mai aratat acestia.

"Lipsa de claritate a unei legislatii economice, inspectiile fiscale scapate de sub control pe baza unor formulari echivoce de genul “orice alte elemente”; “pentru ca nu ai sapca”; “las’ ca mai vedem noi” nu fac decat sa arunce Romania in urma cu cel putin 10 ani din punct de vedere fiscal. Solutia celor care au ales sa aiba mici afaceri pe care sa le gestioneze personal fara costuri este poate doar emigrarea ca solutie finala pentru evaziunea fiscala de care acuza guvernul marea majoritate a contribuabililor romani", au continuat oficialii firmei de consultanta.

Ce ar putea face cei pe PFA?
O solutie ar fi aceea ca persoanele care doresc sa deruleze in coninuare activitati economice sa isi infiinteze companii.

"Cu siguranta, folosirea unor companii diminueaza riscurile personale, raspunderea in fata fiscului fiind in limita capitalului social. De asemenea, vor putea avea acces mai facil la solutii de opimizare fiscala care vor reduce nivelul de taxare aplicat in acest moment PFA-urilor", au adaugat reprezentantii ContExpert Consulting.

Recomandam infiintarea PFA-urilor doar celor care au clienti preponderent persoane fizice sau celor care deruleaza in principal activitati de productie, comert sau orice alte activitati similare, au mai spus acestia.

Daca se pune problema de a presta servicii catre companii, fie contractele trebuie intocmite cu foarte mare atentie astfel incat sa nu poata fi incadrate la nici una dintre conditiile care caracterizeaza activitatile dependente, fie vor trebui sa gaseasca o alta forma legala sub care isi pot incasa veniturile respective, au mai declarat consultantii fiscali.

Ce vrea Federatia Romana de Fotbal?
Reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal au solicitat Guvernului ca Legea educatiei fizice si sportului sa fie modificata, astfel incat meseria de fotbalist sa fie inclusa in categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbalistii sa poata fi platiti ca persoane fizice autorizate.

Solicitarea a fost adresata lui Dan Lazar, consilier al primului-ministru, de catre o delegatie condusa de presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, din care au mai facut parte presedintii cluburilor Otelul Galati, Dinamo Bucuresti si Universitatea Cluj.

"Meseria de fotbalist trebuie trecuta ca o meserie de sportiv licentiat, sa functioneze si sportivul cum functioneaza si avocatul, ca prestator de servicii. Practic, transformarea sportivilor in persoane fizice autorizate, asta este solutia finala. Ca orice cetatean al tarii, fotbalistul trebuie sa plateasca anumite dari catre stat. Oriunde in lumea asta, fiecare incasator de venituri plateste taxe", a declarat, in urma discutiilor, presedintele clubului Otelul Galati, Marius Stan.

El a adaugat ca, in urma modificarii de catre Guvern a Codului Fiscal, este posibil ca salariile fotbalistilor sa scada.

Presedintele clubului Dinamo Bucuresti, Nicolae Badea, a apreciat ca astfel Romania va intra in randul celorlalte tari europene in ceea ce priveste impozitarea activitatilor sportive.

"Sunt tari unde statutul de sportiv profesionist presupune si statut de contribuabil fiscal al sportivului, asa cum este si in alte profesii liberale. Asa cum in majoritatea tarilor europene se stabileste retributia bruta si nu retributia neta, care cuprinde intregul ansamblu de taxe, impozite, drepturi si obligatii, lucrurile acestea trebuie reglementate", a spus Badea.

Potrivit acestuia, reprezentantii Executivului si-au manifestat disponibilitatea de a modifica in acest sens Legea sportului.

Nicolae Badea a ridicat totodata problema statutului jucatorilor de fotbal, aratand ca acestia sunt intrepretati cu drepturi federative, respectiv drepturi patrimoniale necorporative, si prin urmare transferului fotbalistilor li se aplica TVA intracomunitar.

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, chiar le-a recomandat fotbalistilor sa-si angajeze avocati sau firme specializate pentru plata taxelor si impozitelor care le revin.

"Cred ca se va ajunge ca si in Occident, jucatorii sa isi plateasca taxele pentru sanatate, pentru pensii, asigurarile. Va trebui sa isi ia un avocat, o casa de avocatura care, eventual, sa le faca aceste plati din veniturile pe care le au. Trebuie sa intram in normalitate, jucatorul de fotbal nu mai devine pur si simplu un jucator de fotbal, devine si un contribuabil la bugetul statului, din drepturile care i se cuvin pleaca si obligatiile la bugetul statului. Sportivii trebuie sa inteleaga ca sunt cetateni ai acestei republici, ca prin semnarea unui contract trebuie sa-si platesca ei direct sau prin reprezentant taxele de asigurari, pentru ca asa este peste tot in lume", a spus seful FRF.

El a adaugat ca la nivelul Guvernului va fi format un grup de lucru care va elabora in perioada urmatoare, cu specialistii din domeniu, o Strategie a sportului, care sa fie aprobata in termen maxim de un an.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca reprezentantii Executivului si cei ai Federatiei Romane de Fotbal au convenit un mecanism de consultare periodica pentru elaborarea si promovarea unei strategii privind incurajarea sportului de masa si sustinerea sportului profesionist.

"Primul-ministru cunoaste eforturile dumneavoastra in ceea ce priveste sustinerea fotbalului si a sportului, in general, si se alatura acestor demersuri. Premierul incurajeaza practicarea sportului de masa si considera ca o natiune activa este o natiune sanatoasa", a afirmat consilierul de stat al primului-ministru, citat in comunicat.

Sursa citata arata, totodata, ca o tema de discutie abordata in cadrul intrevederii de la Palatul Victoria s-a referit la aplicarea OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste unele functii din activitatea fotbalistica.