"Chiar daca se va majora (pretul gazelor, n.red.) cu 5-6%, pe consumul mediu al unei familii impactul va fi de 2 lei, si de 5,7 lei pe gigacalorie", a explicat fostul ministru al Economiei.

"Este decizia ANRE, dar nu cred ca va fi un capat de tara. Este vorba despre 2 lei si respectiv 5,7 lei in plus pe facturi", a continuat Adriean Videanu.

Intrebat cat va plati el personal pentru incalzirea noii sale case de patru camere, liderul PDL a spus ca nu stie intrucat constructia nu este gata si nu locuieste inca acolo.

"Am doar o casa in constructie si asa este pusa si in declaratia mea de avere", a mai spus prim-vicepresedintele PDL.

Fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, declara recent ca pretul gazelor naturale va fi majorat, fiind luata in calcul varianta unei scumpiri de 5-7 la suta si asta din perioada cand inca mai facea parte din Guvern

Oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat in aceasta saptamana ca analizeaza mai multe scenarii privind evolutia preturilor la gaze si electricitate pentru populatie, estimand ca acestea ar putea fi finalizate in noiembrie, pentru gaze, respectiv in decembrie.

Pe segmentul gazelor sunt luate in calcul mai multe scenarii, iar presedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti, spera ca analiza sa fie finalizata luna viitoare.

"Noi nu facem speculatii pe aceasta tema. In momentul cand vom avea o varianta clara, in care vom tine cont de gradul de suportabilitate, atunci sigur veti fi anuntati", a declarat Plaveti dupa o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Intrebat daca exista sanse, cu datele din prezent, ca pretul la gaze sa scada, Plaveti a raspuns negativ.

"Cu datele din prezent nu, pentru ca importul s-a scumpit de la 290 dolari, ultimul pret luat in calcul, la 380 de dolari pe mia de metri cubi", a spus seful ANRE. Evolutia pretului gazelor de import este aferenta intervalului iunie 2009 - octombrie 2010.

Referitor la pretul la electricitate, seful ANRE a raspuns ca institutia pe care o conduce face la fiecare sfarsit de an o analiza pentru acest segment.

"Daca la gaz suntem mai aproape de a finaliza ceva, la energie abia am inceput, pentru ca se face in final de an, cand primim raportari. Sper ca in decembrie sa avem niste rezultate, dar nu mai devreme de luna decembrie", a spus Plaveti.

El a explicat ca deciziile privind preturile la energie si gaze sunt luate dupa finalizarea analizelor aferente.

Preturile la gaze si energie nu au suferit modificari in acest an. Tariful gazelor naturale a scazut cu 5% la 1 iulie 2009, dupa ce la 1 mai fusese redus cu 3%, iar pretul platit de populatie pentru electricitate a fost mentinut si in 2009.