Leul se prabuseste

Moneda nationala s-a depreciat , dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca amana pana in 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, iar cotatiile au urcat peste 4,63 lei/euro, pe volume reduse. In jurul orei 17:00, schimburile se realizau la 4,6290 - 4,6330 lei/euro. 

"Volume transferate nu au crescut vizibil dupa decizia Curtii Constitutionale, insa in urmatoarele zile presiunea de depreciere va ramane in piata", a spus dealerul unei banci. 

Dealerii spun ca anuntul CC a coincis si cu conferinta de presa a Bancii Centrale Europeane (BCE), unde presedintele, Mario Draghi, nu a reusit sa calmeze temerile investitorilor, care asteptau noi masuri de combatere a crizei datoriilor suverane. Valutele din regiune au inceput sa piarda teren dupa declaratiile lui Draghi.

Referinta pentru euro publicata joi de BNR a urcat la 4,6097 lei/euro, revenind peste pragul de 4,6 unitati, dupa doar trei zile in care a stat sub acest nivel.  In sesiunea precedenta cursul s-a plasat la 4,5885 lei/euro.

Curtea Constitutionala a reluat in aceasta dimineata, la ora 9.00, dezbaterile privind referendumul de duminica. Magistratii vor decide, cu cel putin sase voturi din noua, daca valideaza referendumul sau nu, respectiv daca Traian Basescu pleaca definitiv de la Palatul Cotroceni sau nu.

Principalul motiv de disputa il constituie numarul de alegatori, pornind de la care se calculeaza pragul de 50% plus 1. Sedinta Curtii Constitutionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost amanata pentru joi, astfel incat Curtea sa poata cere informatii de la institutii abilitate, au declarat surse oficiale.

Sedinta a inceput in jurul orei 14.00. Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui au ajuns miercuri de la Biroul Electoral Central la Curtea Constitutionala. Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegatori, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, iar 11,15% s-au pronuntat impotriva, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anuntate miercuri de BEC.

Din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentand 46,24%. Din acestia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Curtea Constitutionala este institutia care valideaza sau invalideaza rezultatele referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. Miercuri, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au sesizat Curtea Constitutionala, sustinand, intre altele, ca baza legala in care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41, care elimina cvorumul. Si USL a anuntat ca, miercuri dimineata, a depus la CC o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar ca, din respect pentru independenta justitiei, nu va face public continutul acesteia.

Pe de alta parte, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a solicitat Curtii Constitutionale amanarea pronuntarii in privinta referendumului din 29 iulie, pana la stabilirea numarului real al cetatenilor cu drept de vot la aceasta datal, informeaza Mediafax.

Validarea sau invalidarea referendumului depinde voturile a sase judecatori ai Curtii Constitutionale, intrucat plenul CC decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii rezultatului consultarii directe a cetatenilor.

Potrivit alineatului 1 al articolului 46 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, aceasta vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Pentru ducerea la indeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constitutionala poate cere informatii de la autoritatile publice. Biroul Electoral Central este obligat sa prezinte, la solicitarea Curtii Constitutionale, informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului, stipuleaza urmatorul alineat. De regula, pe sesizarile obisnuite adresate, plenul Curtii decide cu votul majoritatii judecatorilor Curtii.