De asemenea, inasprirea criteriilor de aprobare a exploatarii centralelor nucleare ar putea obliga Romania sa investeasca in cresterea rezistentei la cutremure a centralei de la Cernavoda.

Modalitatea de testare la cutremure si tsunami nu este cunoscuta

Intruniti intr-o sedinta extraordinara, convocata marti, la Bruxelles, de comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, reprezentantii organismelor care supervizeaza productia de energie nucleara in UE au decis efectuarea unor teste de rezistenta la centralele lor nucleare in caz de cutremure, valuri seismice (tsunami) si atacuri teroriste. Oettinger a precizat ca testele vor fi "realizate de experti independenti, pe parcursul anului".

Participanta la reuniunea de la Bruxelles, Vajda Borbala, presedintele CNCAN, a declarat ca "modalitatea de testare nu a fost stabilita. Va trebui sa facem o analiza, in functie de caracteristicile regionale. Multe centrale nucleare sunt in mijlocul continentului si nu are rost sa le testam rezistenta la tsunami. Pe de alta parte, trebuie sa vedem datele tehnice ale dezastrului din Japonia, sa avem o idee mai clara despre problemele cu care s-au confruntat acolo".
 

Citeste mai multe detalii in Gandul.