"Ramane de vazut care va fi efectul exact al recalcularilor de la Armata. Vorbim despre un buget total pentru anul in curs de 4,5 - 5 miliarde de lei. Sunt incluse aici si Serviciile (Secrete, n.r.). Numarul beneficiarilor este de peste 170.000", au precizat sursele citate. In 2007 numarul lor era de sub 140.000 de persoane.

Daca in cazul Armatei, a Politiei si a SRI datele privind numarul de pensionari au fost facute publice, respectiv 80.000 la Aparare, 66.000 la Interne si 8.000 la SRI, in cazul celorlalte servicii secrete nu se precizeaza, prin bugete, defalcarea sumelor sau numarul beneficiarilor. Doar in cazul celor trei institutii este vorba despre 154.000 de pensionari, carora li se adauga cei care au activat in cadrul altor servicii secrete, noteaza cotidianul.

"La un calcul simplu reiese ca pensia medie acordata acestui tip de pensionari este de pana la 514 euro pe luna. In sistemul de stat pensia medie este de 2,4 ori mai mica, respectiv de sub 180 de euro. Altfel spus, cei 180.000 de pensionari platiti de aceste ministere si institutii incaseaza, ca valoarea absoluta, o pensie totala anuala incasata de 434.000 de pensionari de stat care incaseaza, de la bugetul de stat, nu din surse speciale, pensia medie pe economie de la sfarsitul anului trecut", se mai spune in articolul din Gandul.

Desi au pensie medie de 2,4 ori mai mare decat cea din sistemul de stat, militarii, politistii si cei care au activat in serviciile secrete si sunt acum la pensie sunt departe, in bani, de ceea ce primeste un fost magistrat, remarca autorul articolului.

Conform datelor CNPAS din luna noiembrie, in Romania erau 2.802 beneficiari de pensii calculate conform legii 303/2004 privind statutul procurorilor si al judecatorilor. Fostii magistrati au incasat la nivelul lunii precizate o pensie medie de 8.869 de lei, respectiv de peste 2.100 de euro, dintre care 1.860 de euro au fost platiti direct de la bugetul de stat si nu din bugetul de asigurari sociale.

Astfel, un magistrat care a iesit la pensie si beneficiaza de prevederile legii speciale are o pensie medie de patru ori mai mare decat a unui fost angajat al Armatei sau al vreunui Serviciu si de aproape 12 ori mai mare decat cea a unui pensionar "de rand".

La un calcul simplu reiese ca daca statul ar plati toti pensionarii din sistemul de stat, "nespeciali", cu o pensie medie similara celei care este incasata de pensionarii-magistrati, are fi nevoie de veniturile totale ale Romaniei timp de trei ani pentru a asigura plata acestei pensii timp de un singur an.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca hotararea ICCJ privind recalcularea pensiilor militare "trebuie respectata". Declaratia presedintelui vine in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca recalcularea pensiilor militarilor trebuie stopata in cazul tuturor celor vizati de decizia Guvernului, si nu doar in cazul celor care si-au castigat drepturile in instanta. Guvernul, pe de alta parte, a interpretat altfel decizia instantei, si a hotarat continuarea recalcularii.

"Nu-i decat o solutie, sa fie respectata hotararea Inaltei Curti. Nimic in afara hotararii Inaltei Curti nu poate functiona", a spus presedintele Basescu, pentru un post de televiziune, potrivit Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) apreciaza ca HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, discrimineaza beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.

"Inalta Curte apreciaza ca este corecta concluzia primei instante (Curtea de Apel Cluj-n.r.), in sensul ca HG 735/21.10.2010 creeaza o situatie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare si documente doveditoare", noteaza ICCJ in motivarea deciziei sale din 7 ianuarie, prin care s-a suspendat hotararea de recalculare as pensiilor.

Guvernul, pe de alta parte, considera ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor, bazandu-se pe o serie de interpretari ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe aceasta tema.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Anul trecut, imediat dupa decizia Guvernului de a recalcula pensiile militarilor, mai multe grupuri de pensionari au dat Executivul in judecata si au castigat stoparea recalcularii drepturilor lunare.

Decizia instantei trebuia aplicata tuturor celor pe care ii viza, respectiv tuturor pensionarilor militari, politisti sau din serviciile secrete, dar Guvernul a interpretat ca hotararile judecatoresti se vor aplica doar in cazul celor care au actionat Executivul in instanta.

Vezi AICI declaratiile specialistilor despre recalcularea pensiilor militare!

Guvernul a facut recurs si desi, pana la pronuntarea deciziei instantei, recalcularea trebuia oprita, institutiile responsabile au continuat procesul. In consecinta, la inceputul anului curent, zecii de mii de militari, politisti si personal din serviciile secrete s-au trezit cu pensiile taiate.

Mai citeste si:

Oprea: Militarii cu pensii calculate dupa salariul mediu pe economie, vor primi retroactiv banii
100.000 de fosti militari, piloti sau parlamentari dau statul in judecata, pentru recalcularea pensiilor

Ce pensie primeste un militar

In baza calculelor facute de MApN, pana la 18 ianuarie, un general-locotenent cu o cariera militara completa, cu venit pana in 3.000 de lei, primeste in ianuarie 2011o pensie de 3.657 lei, cu 846 mai mare decat in decembrie anul trecut.

In schimb, celor care nu au o cariera militara completa li s-au diminuat pensiile.Un general-maior a primit in ianuarie anul acesta 2.659 lei, fata de 2.767 de lei in decembrie. Concret, reducerea este de 108 lei.

Si cei care au o pensie de peste 3.000 de lei si o cariera militara au primit luna aceasta o pensie redusa. Astfel, un general a primit o pensie de 7.109 lei, cu 189 de lei mai mica decat in decembrie.

In ceea ce ii priveste pe cei cu pensii de peste 3.000 de lei, dar stagiu militar incomplet, pensiile s-au diminuat dramatic. Concret, un general-locotenet care avea 48 de ani la data pensionarii, a primit 5.163 lei in ianuarie, fara de 11.993 lei in decembrie.