Potrivit INS, cheltuielile totale ale populatiei, au fost, la sfarsitul anului trecut, in medie, de 2.114 lei lunar pe gospodarie, ceea ce inseamna 730 lei pe persoana si au reprezentat 91,6% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si plata impozitelor, a contributiilor si a cotizatiilor.

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei sau cumpararea de actiuni detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, respectiv 0,8%.

Astfel, romanii cheltuiesc aproape jumatate din venituri (peste 40%) pe alimente si bauturi nealcoolice.

Pe locul al doilea in ceea ce priveste volumul cheltuielilor unei gospodarii se afla plata utilitatilor (electricitate, apa, gaze si alti combustibili), pentru care romanii dau aproape 17% din venituri.

Surprinzator este faptul ca pe locul al treilea, cu 7,7% din cheltuieli, se afla bauturile alcoolice si tutunul, urmate de imbracaminte si incaltaminte – 6,1%, sanatate – 4,5% sau recreere si cultura – 4%.

Romanii mai dau aproape 6% din venituri pe transport, 4,8% pe plata telefonului si a internetului si 4% pentru mobilier si intretinerea locuintei.

Pentru educatie, romanii aloca doar 0,7% din venituri, iar pentru iesitul la restaurant, 1,3% din bugetul total.