Marile companii producatoare de jocuri video si-au deschis reprezentante in Romania si pe langa productie au si departamente de testare unde lucreaza in total peste 500 de oameni si… angajarile continua.

Motivul pentru care Romania este preferata de companiile producatoare este dat de un mix intre mana de lucru ieftina si nivelul de pregatire si pricepere al tinerilor in ceea ce priveste jocurile. Companiile din Romania au devenit locul unde se testeaza principalele jocuri care apar acum in lume. De pilda Silent Hunter, Prince of Persia sau... Avatar.

"Marii producatori de pe piata sunt in Romania de mai multi ani in dezvoltare si angajeaza in continuare personal", spune Dan Baclesan, membru Asociatia din Industria Electronica si Software.

Doar la reprezentanta romanesca a Ubisoft lucreaza in prezent 350-360 de testeri, iar pana la sfarsitul anului cifra va creste la 500.
Salariul mediu pentru un tester se situeaza undeva la 500 de euro pe luna, in functie de experienta.

"Jocurile au devenit foarte complexe. Daca acum cativa ani un joc necesita 10 testeri, acum avem jocuri care necesita si 70 de testeri", explica George Enescu, sef departament testare Ubisoft, nevoia de a suplimenta numarul angajatilor.

Vom angaja si in part-time incepand cu lunile viitoare. Recrutarea o facem prin intermediul site-urilor de job-uri”, completeaza seful departamentului de testare Ubisoft Romania.

Pentru a te angaja ca tester, conditiile minime sunt sa ai 18 ani, sa stii sa lucrezi cu un calculator, sa ai cunostinte medii de limba engleza si sa ai ceva experienta( nu trebuie sa fii campion) ca jucator. Este suficient sa te descurci bine, iar indicat este sa fii familiarizat cu mai multe jocuri de diferite tipuri.

Unul dintre testele pentru angajare va fi sa gasesti erori (bug-uri) intr-un joc pe care cei de la companie te vor pune sa-l joci. Cu cat gasesti mai multe, cu atat mai bine!

Cu toate ca suna foarte relaxant, job-ul testerilor este foarte serios si aplicat. Fiecare primeste o sarcina precisa pentru o anumita parte din jocul respectiv. Aceasta sarcina consta in identificarea si raportarea erorilor de programare sau de grafica care pot aparea in joc.

Stefania este angajata de doi ani in aceasta companie. De exemplu, sarcina ei, in cazul unui joc deja testat si lansat in piata, a fost sa verifice daca personajul urca pe cladiri intr-un mod cat mai apropiat de realitate.

"Cand mergem spre marginea unei cladiri nu ar trebui sa cada. Trebuie sa se uite in jos. Am repetat portiunea aceasta de foarte multe ori, in asa fel incat sa acopar cat mai mult din rutele posibile de a urca cladirea", spune Stefana Zaharia, tester la Ubisoft.

Greselile observate sunt raportate companiei, care ar trebui sa le remedieze pana ca jocul sa ajunga pe piata.

"Un joc nu poate iesi perfect, cu toate eforturile noastre. Noi incercam doar sa le limitam. Eu m-am jucat de mic, in special jocuri cu masini, strategii", spune Sergiu Gavan, tester Ubisoft.

Un joc recent testat la Ubisoft a fost Avatar. Conditiile de securitate au fost maxime avand in vedere ca toate informatiile si imaginile trebuiau tinute secrete pana la lansarea filmului.

"Am testat Avatar. Am avut conditii foarte stricte de confidentialitate. Au lucrat 90 de testeri timp de 7 luni. In tot acest timp, camera unde lucrau era izolata de restul lumii. Nu aveau acces la internet si era interzis orice dispozitiv electronic ce ar fi putut transporta informatii " , povesteste seful departamentului de testare Ubisoft.

La Ubisoft lucreaza ca testeri atat fete cat si baieti. Cu toate ca fetele sunt mult mai putine, sunt foarte apreciate mai ales pentru faptul ca sunt mult mai atente si minutioase decat baietii. ” Avem aici fete care ne bat de ne rup la jocuri!” , spune Sergiu, un tester cu experienta .
Ce credeti ca fac testerii in pauza de masa? Se joaca si se provoaca in competitii unii pe ceilalti!

Asa ca jocurile pe calculator nu ar trebui sa fie o asa mare sperietoare pentru parintii copiilor care stau ore intregi in fata calculatorului. Daca sunt intr-adevar pasionati, isi pot face o cariera in industria jocurilor ca programatori, designeri sau testeri.