Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie "unele contributii", care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, se spune in proiect. 

Astfel, firmele care produc sau importa produse din tutun vor contribui, pentru tigarete si tigari de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucati. 

"Este vorba de o dublare a taxei de sanatate la 20 de euro/1.000 de tigarete. Taxa a fost introdusa in mai 2006. Era o taxa fixa foarte mare. La vremea respectiva, noi apreciam nivelul contrabandei in Romania intre 5% si 8%, iar dupa aceasta taxa aproape ca s-a dublat", a declarat pentru Mediafax oficialul unui mare producator de tigari. 

El estimeaza ca impactul in preturi al dublarii taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de tigari.

Preturile tigaretelor sunt, in magazine, intre 10,5 lei si 13,5 lei.

"N-a mai fost niciodata o crestere atat de mare a pretului tigarilor", au adaugat sursele citate. 

Reprezentantii celor trei mari producatori de tigarete de pe piata romaneasca, British American Tobacco, Philip Morris si JTI, se vor intalni vineri dimineata la Ministerul Finantelor Publice cu oficiali ai institutiei, pe care vor incerca sa ii convinga sa renunte la cresterea taxei pe viciu. 

Contrabanda cu tigarete s-a mentinut relativ constanta in primele cinci luni ale anului, ajungand in luna mai la 13,3%, fata de 13,4% in martie si 13% in ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.