O strategie mai inteligenta de stabilire a preturilor ar putea ajuta China, dar si restul lumii sa evite problemele de alocare a resurselor suplimentare de apa si sa atenueze astfel unele dintre efectele secundare.

Instalatiile de carbuni genereaza cea mai mare parte din energia electrica din China. Apa este in mod evident esentiala pentru hidroenergie. In 2010, pentru energia electrica din China s-au folosit mai mult de 30 de trilioane de galoane (echivalentul a 114 miliarde de litri) de apa, adica aproximativ 20% din consumul total al tarii. Si in urmatorul deceniu, cererea chineza de piata va creste cu 40%, sustin oficialii Ministerului chinez de Mediu.

Aceasta evolutie accentueaza deja o lipsa severa de apa in China. Tara insumeaza in jur de 15% din consumul global de apa dulce. Rezervele sale sunt insa limitate, iar poluarea reprezinta un risc major pentru populatie.

Potrivit Bancii Mondiale, cantitatea de apa pe cap de locuitor in China reprezinta doar un sfert din media la nivel mondial. In plus, aproximativ 80% din rezervele totale de apa se gasesc ela sud de fluviul Yangtze, in timp ce doar jumatate din populatia chineza traieste in zona respectiva. Asadar, partea de nord ea Chinei este destul de afectata de lipsa apei.

In China de Nord, care cuprinde atat orasele Shanghai si Beijing, traiesc 40%  din populatia chineza, insa mai putin de 15% dintre acestia se bucura de resursa vitala a vietii.

Totodata, aproximativ 90% din acviferele aflate sub marile orase din China sunt poluate. Peste 300 de milioane de chinezi nu au acces la apa potabila, conform datelor Bancii Mondiale.

Si de parca aceste provocari nu erau suficiente, China se confrunta in acest an cu o seceta severa, cea mai dificila din ultimii 50 de ani. Precipitatiile din China au scazut de la 60 la 40%, ceea ce inseamna un procent mai mic decat media normala. Cum se traduce acest lucru? Mai putina putere pentru barajele hidroelectrice. Chinezii s-au vazut astfel nevoiti sa foloseasca mai multe generatoare diesel de putere mare pentru a ajuta sa functioneze reteaua de energie electrica. Aceast lucru i-a determinat pe oficiali sa interzica exportul de combustibili diesel.

Iar fenomenul nu face decat sa creasca preturile carburantilor. Care ar fi solutiile? O prima rezolvare o reprezinta reducerea poluarii apei din China, care de altfel reprezinta o amenintare a schimbarilor climatice la nivel global.

O a doua solutie o reprezinta furnizarea de apa potabila in localitatile chineze in care aceasta din urma lipseste cu desavarsire, prin desalinizare si prin redirectionarea de apa dinspre sud inspre nord.

De pilda, pe malul vestic al Marii Bohai, China a construit deja o instalatie de desalinizare care a costat aproape 12 miliarde de yuani (echivalentul a 1.9 miliarde de dolari), folosind cele mai noi tehnologii israeliene.

Probabil cea mai promitatoare solutie o reprezinta preturile mai bune pentru resursele de apa existente. Desi apa reprezinta cea mai valoroasa resursa de pe Terra, in cele mai multe tari, ea este oferita gratuit.