"Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei si de intentia de a cere amanarea aderarii la spatiul Schengen. Romania a incercat sa isi previna partenerii europeni prin declaratia din Consiliul European a presedintelui Traian Basescu", au declarat surse diplomatice citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, Romania a indeplinit toate criteriile si de aceea "nu accepta faptul ca se ascunde motivul adevarat al amanarii si nici faptul ca acum se incearca discreditarea tarii de catre state membre care, atunci cand au interesul, invoca cu o frecventa ridicata principiul solidaritatii".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 17 decembrie, la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European de iarna, ca a afirmat, la summit, ca Romania nu accepta obligatii suplimentare in ceea ce priveste intrarea in Schengen si ca nu vrea sa fie victima colaterala a ceea ce nu merge bine in UE in prezent.

Basescu a mai afirmat ca MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) nu este parte a tratatului de aderare, ci un mecanism stabilit de UE si Romania, si nu a fost ratificat nici in Parlamentul Romaniei, nici in alte parlamente din UE.

Seful statului a declarat, joi seara, ca s-ar fi asteptat ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sa-l avertizeze cu privire la opozitia celor doua tari referitoare la aderarea Romaniei in spatiul Schengen.

Romania si Bulgaria nu se vor integra in Schengen in martie, din cauza unui raport negativ al Sofiei

Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni, relateaza AFP.

Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.

"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre acesti diplomati, sub acoperirea anonimatului.

Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat.

Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011.

"Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat un diplomat.

Liderii bulgari si romani par sa fi acceptat aceasta amanare, chiar daca ea a fost primita cu dificultate, si mizeaza de acum pe luna octombrie 2011, noteaza AFP.

Franta si Germania vor garantii ca Bulgaria si Romania "vor pune capat coruptiei si criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi pazite", a explicat Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene.

"Schengen functioneaza cu o baza de date hipersensibile. Daca aceasta cade in mainile crimei organizate, va fi un adevarat esec in dispozitivul nostru de securitate european", potrivit lui.

"Daca aceste tari sunt pregatite intr-un an, foarte bine. Dar daca nu vor fi pregatite decat in trei ani, atunci vor adera peste trei ani", a avertizat oficalul.

Amanarea aderarii la spatiul Schengen nu trebuie sa fie considerata o sanctiune. "Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", aminteste un alt diplomat de la Bruxelles.

Ce s-ar mai putea intampla?

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar "putea" fi discutat in cadrul unei reuniuni informale a ministrilor europeni de Interne, organizata la 20 si 21 ianuarie la Budapesta, dar acesta nu a fost inca inscris pe ordinea de zi, relateaza AFP.

Ministrii tarilor care au rezerve in privinta acestei aderari considera insa ca aceasta reuniune informala "nu este cadrul adecvat".

Vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni au declarat ca Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ".

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.

Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara spatiului Schengen. Insa trei state care nu fac parte din UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la acest spatiu. Pe langa Bulgaria si Romania, Ciprul a cerut de asemenea sa se alature zonei Schengen.

Ministrii german si francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare in care au apreciat ca este "prematur" sa se permita aderarea celor doua tari la zona Schengen in martie 2011, adaugand ca Romania si Bulgaria trebuie sa faca "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.