Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentant 43% din consumul gospodariilor, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de primul trimestru al anului. In plus, cheltuielile cu utilitatile au reprezentat 19% din total.

Romanii au renuntat la iesirile la restaurant

In schimb, romanii au renuntat la iesirile in oras, astfel, cheltuielile pentru hoteluri, cafenele si restaurante au scazut cu 1,3% si cele pentru educatie cu 0,7%.

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au crescut cu 90 de lei in trimestrul al doilea (2.408 de lei), comparativ cu primul trimestru, iar cheltuielile au crescut cu 61 lei, la 2.159 lei, potrivit INS.

In perioada aprilie-iunie, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.408 lei pe gospodarie si 835 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.994 lei lunar pe gospodarie (692 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 414 lei lunar pe gospodarie (143 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (47% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul intai, respectiv 48% in trimestrul al doilea). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (24%, in scadere cu 0,9 puncte procentuale fata de primele trei luni), veniturile din agricultura cu 4%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,6% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,8%.

O pondere importanta detin si veniturile in natura (17%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15%). In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 40,9% din totalul veniturilor. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (24%) si celor salariale (25%).

In perioada ianuarie-august 2011, comparativ cu acelasi interval din 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut cu 4%. Scaderea este cauzata de reducerea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-8,7%), a vanzarilor de produse nealimentare (-2,6%) si a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,3%).

Citeste si

Bursele, in picaj. Deprecieri semnificative in sectorul bancar. Actiunile FP au atins minimul de la listare

Ziua 0 pentru Apple. La prima conferinta fara Steve Jobs, producatorul lanseaza un nou telefon