Legea asistentei sociale sau Codul Social a fost prezentata in prima lectura in sedinta de Guvern din aceasta saptamana, urmand sa fie lansata in dezbatere publica in zilele urmatoare pe site-ul Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, la videochatul incont.ro, ca legea va intra in dezbatere parlamentara cel mai probabil in a doua parte anului, urmand sa intre in vigoare de anul viitor.

Noua lege va reuni toate principiile dupa care se va oferi asistenta sociala in Romania si va oferi un cadru pentru legile care vor reglementa ulterior acordarea de prestatii sau serviciile sociale.

Beneficiile sociale care vor fi acordate de stat se impart in patru categorii, si anume: beneficii pentru combaterea saraciei, pentru sustinerea familiei si a copilului, pentru sprijinirea persoanleor cu dizabilitati si pentru situatii deosebite.

Legea propune ca ajutoarele sociale sa fie acordatre numai dupa o testare riguroasa a situatiei materiale a solicitantilor, atat in ceea ce priveste veniturile realizate, cat si bunurile din gospodarie si a veniturilor potentiale obtinute prin valorificarea bunurilor din propietate.

“Abordam asistenta sociala intr-un alt mod. Pana acum era o abordare statica. Acum propunem o evaluare a gospodariei si a familiei si vedem ce potential are. Daca in gospodarie poti sa-ti dezvolti o mica afacere, te sprijin, daca nu vrei, te tai de la ajutoare”, a declarat ministrul Ioan Botis, la videochatul incont.ro.

Ministrul a mai precizat, de asemenea, ca multe persoane vor ramane fara venitul minim garantat incepand din aceasta luna, daca nu au efectuat munca in folosul comunitatii, prevazuta de lege.

Totodata, prin Codul Social, statul introduce si plafonarea cuantumului ajutoarelor sociale pe care le poate primi o persoana.

Daca pana cum, o persoana sau o familie putea cumula oricate ajutoare sociale, ajungandu-se la situatii in care veniturile din ajutoare sociale depaseau chiar si 5.000 de lei pe luna, noua lege stabileste un maximum de patru ori valoarea indicatorului social de referinta (de 500 de lei in prezent) pentru persoana singura, si de doua ori aceeasi valoare, pe membru de familie.

Cu alte cuvinte, daca legea s-ar aplica din acest an, o persoana singura ar putea cumula o suma maxima de 2.000 de lei din ajutoare sociale, iar un membru al unei familii, maximum 1.000 de lei.