Cele mai importante nemultumiri din sistemul de invatamant sunt legate de salariile foarte mici. Un debutant primeste in jur de 700 de lei pe luna si abia la sfarsitul carierei un profesor poate avea 1.500-1.600 de lei pe luna. Apoi vin problemele legate de comasarea unitatilor de invatamant, de numarul mare de elevi.

Toate federatiile se gandesc la greva, chiar daca nu avanseaza o data apropiata. ''Colegii mei din invatamant au dreptul si datoria sa-si manifeste nemultumirea, dar de data aceasta nu din fata televizorului, nu din cancelarie, ci in fata celor care au generat-o", afirma Constantin Ciosu, presedintele FEN.

''Am solicitat si noi colegilor din tara daca exista oportunitatea grevei generale"
, spune si Marius Nistor, presedintele Spiru Haret.

''Vineri vom centraliza datele pe care le vom primi din teritoriu si asteptam raspunsuri si de la celelalte sindicate", anunta Liviu Pop, vicepresdintele FSLI.

Marile revendicari din educatie pornesc de la sub-finantarea sistemului, lipsa dialogului social si noua lege a educatiei.

''Noi nu putem interfera cu ativitatea sindicatelor, ele au dreptul sa ceara ceea ce doresc, noi nu putem decat sa luam cunostinta de rezultatul actiunii lor si sa actionam in virtutea a ceea ce cunoastem la momentul respectiv'',
explica Tudorel Urianu, consilier in Ministerul Educatiei.

Cele patru organizatii sindicale din Educatie numara aproximativ 320.000 de dascali din toate formele de invatamant.