"Am anumite date de la structurile abilitate ale Statului, care sunt insarcinate cu culegerea si trasmiterea de informatii, potrivit carora anumiti functionari, atat din Garda Financiara, atat din vama sau din Fisc, nu isi fac treaba asa cum zice litera legii", recunoaste seful Fiscului, Sorin Blejnar, invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

Blejnar spune ca Fiscul va trece printr-o "perioada de reorganizare si stabilizare".

Vorbind despre ANV, Blejnar a aratat ca inca din luna ianuarie a dispus directiei generale de audit din cadrul ANAF sa investigheze, in limita competentelor, activitatea derulata la cele opt directii vamale regionale din tara. "Astept in urmatoarele doua sau trei saptamani raportul. In functie de acest raport voi lua masuri. Insa noi nu avem competente de a investiga activitatile de natura penala a angajatilor nostri. Pentru aceasta exista institutii ale statului abilitate", a precizat Blejnar.

In legatura cu actele de coruptie descoperite in Vami, Blejnar a spus ca nu crede in varianta in care banii se dadeau mai departe si respinge ideea ca o parte din sume ar fi ajuns la el. "Nici nu mi-a oferit nimeni si daca mi-ar fi oferit m-as fi dus la Parchet si l-as fi denuntat pe acel angajat al meu care a indraznit sa faca acel lucru", a spus Blejnar.

Pe de alta parte, el crede ca, daca intr-adevar banii au mers mai departe, acele persoane implicate vor fi identificate.

In ceea ce priveste "scandalul" Celestini, in care un functionar al ANAF este acuzat de luare de mita, Blejnar spune ca probabil acesta l-a "escrocat" pe afaceristul italian, in sensul ca ar fi cerut bani pentru protejarea anumitor afaceri de controalele Fiscului fara a avea, de fapt, o influenta in cadrul institutiei. "Eu am vazut ca din 2007, 2008, 2009, 2010 cerea bani de la acel italian ca sa protejeze. Pana la urma el era intr-o functie marunta de executie dar probabil l-a escrocat lasand sa se inteleaga ca el ar avea influenta (...) Nu credeti ca este putin credibil ca un individ cu o functie de executie sa aiba acces in birourile presedintilor succesivi ai acestei institutii? Nu cred, este un escroc, eventual. Un escroc care nu stiu daca a luat mita de la acel italian. Este din nou treaba Parchetului sa dovedeasca daca intr-adevar a luat mita penru ca daca intram in termeni juridici mita inseamna altceva, ori el nu a putut sa influenteze pe nimeni cu nimic", a spus Blejnar.

Dosare pe banda rulanta

In 2010, au fost doar 1.000 de dosare de evaziune fiscala trimise in judecata, conform Parchetului, desi evaziunea fiscala in Romania este estimata la 30% din PIB. Intrebat daca acest numar i se pare unul mic, seful ANAF spune ca nu crede in aceste estimari.

"Daca va veti uita in raportul ANAF-ului pe 2010, am stabilit diferente de impozite si taxe de aproape trei miliarde de euro. Din acestea, aproximativ 1,6 miliarde de euro au fost fapte care prezentau indiciile unor infractiuni in domeniul financiar-fiscal si am anuntat Parchetul", arata el. In anul 2009, evaziunea fiscala raportata Parchetului era de 1,3 miliarde de euro, in 2008 - doar 900 de milioane de euro.

Raportare da. Rezultate incerte. Poate

Daca raporturile sunt numeroase, rezultatele se lasa asteptate. "Si din cauza unor rezultate slabe ale unor angajati ai nostri (n.red. ANAF) si din cauza gradului mare de incarcare a Parchetului, aceste dosare nu au fost duse pana la capat, in numar mare. Poate e un numar semnificativ", adauga Blejnar. El spune ca tot ce conteaza sunt sumele recuperate.

El da si un exemplu: anul trecut a verificat veniturile persoanele fizice care incasau bani din afaceri imobiliare din 2007 si pana in 2010. Rezultatul: statul trebuia sa incaseze 50 de milioane de euro, din care, pana acum, a incasat 20 de milioane de euro.