Potrivit studiului "ING Consumer Resourcefulness", romanii sunt mai putin activi in privinta asigurarilor de viata decat celelalte popoare. Doar un roman din trei isi face o asigurare de viata, comparativ cu media raportata la nivel global, de 54%.

36% dintre romani au cel putin un cont de economii (adica jumatate fata de media globala) si 25% dintre ei au un plan de pensii (raportat la 38% -  media globala).

“Anul trecut, piata romaneasca a asigurarilor de viata a fost evaluata la 39 de milioane de euro. Aproximativ un milion de romani au astfel de asigurari, foarte putin comparativ cu media globala”, a spus pentru incont.ro, directorul general al Institutul de Management in Asigurari, Bogdan Andriescu.

Reprezentantii Generali Asigurari sustin ca momentan, pe piata romaneasca, nu exista facilitati fiscale reale care sa stimuleze asigurarile de viata, asa cum ofera celelalte tari dezvoltate din Europa. Acestia sustin ca piata asigurarilor de viata se va dezvolta doar atunci cand vor fi acordate facilitati fiscale, iar economia se va afla pe crestere. Potrivit oficialilor companiei, asigurarile de viata din Romania se vor mentine pe o crestere usoara in 2011, de pana la 3%.

Directorul general de la ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, crede insa ca doar daca PIB-ul Romaniei din acest an va marca o revenire mai accentuata, asa cum prognozeaza FMI, vor exista consecinte pozitive asupra pietei de asigurari de viata.

Cum sta treaba cu asigurarile de viata

Evoluand de la simpla functie de protectie in caz de deces, asigurarile de viata au devenit astazi tot mai complexe.

De exemplu, asigurarile de viata (clasice), cele care acopera riscul de deces a asiguratului, beneficiarul fiind cel desemnat prin polita, sunt cele mai ieftine tipuri de asigurare, recomandate in cazul creditelor.

Asigurarea de viata cu acumulare de capital pentru copii, disponibila la Zurich Broker, ofera sprijin financiar copiilor sau altor beneficiari, sub forma unor rente primite pe durata studiilor si/sau o suma fixa primita la casatorie sau la expirarea politei. Astfel, familia ta va fi protejata indiferent de ce s-ar intampla.

Asigurarea de viata cu componenta de investitie imbina avantajele unei asigurari de viata cu cele ale unei investitii in fonduri conduse de experti in risc.

Asigurare de viata cu plan de economisire ofera si pensie. Daca asiguratul este in viata la incheierea perioadei de asigurare, va primi suma asigurata, plus o anumita participare la profit, fie sub forma unei sume fixe, fie a unor rente primite pe tot restul vietii. Aceasta asigurare ofera beneficii suplimentare fata de o pensie privata: poti retrage oricand sumele depuse si poti alege varsta de la care sa primesti rentele.

In plus, indiferent de forma de asigurare aleasa, se pot atasa clauze suplimentare cum ar fi: indemnizatie pentru spitalizare, interventii chirurgicale, invaliditate permanenta sau temporara.

Pentru asigurarea de viata mixta, de la BT Asigurari, platesti periodic o suma de bani. In caz de deces, compania de asigurari achita suma asigurata familiei, plus castigurile acumulate.

Cei care opteaza pentru aceste asigurari, trebuie sa aiba intre 14 si 62 de ani, varsta maxima de iesire din asigurare fiind de 67 de ani.

Totodata, asiguratul poate decide ca suma asigurata si castigul obtinut, sub forma unei rente, sa revina catre alta persoana.

Cum se procedeaza pentru incheierea unei asigurari mixte?

In primul rand, trebuie sa depui o declaratie-cerere de asigurare, respectiv un formular, cu datele tale personale. Plata sumei asigurate se poate face sub forma de renta pe cel mult 20 de ani, dar nu mai putin de un an.

Tu stabilesti suma asigurata, limita minima este de 500 de lei. Asigurarea ia sfarsit odata cu expirarea perioadei de asigurare. Daca asiguratul este in viata si nu a intervenit una din cauzele care duc la intreruperea contractului (neplata primelor in primii doi ani de asigurare, rascumparare), asiguratul primeste suma pe care si-a asigurat-o de-a lungul vietii sub forma de renta. Daca doreste, poate incasa suma integral si nu sub forma de renta, in cel mult 10 zile de la incheierea perioadei de asigurare.

In cazul decesului, contractul inceteaza, iar familia decedatului, trebuie sa anunte compania de asigurari in cel mult 45 de zile, pentru ca aceasta sa plateasca suma asigurata la deces plus castigurile, cu conditia sa nu existe dubii legate de cauza si imprejurarile decesului sau de identitatea si drepturile beneficiarului/beneficiarilor.

O alta asigurare prezenta pe piata este cea de deces si invaliditate. Compania de asigurare o achita asiguratului sau familiei acestuia, in caz de deces sau boala, pierderea capacitatii de munca, invaliditate etc.

In cazul invaliditatii, la Zurich Broker suma asigurata se plateste in rate astfel:

- 60% in termen de 6 luni de la data accidentului sau bolii care a produs invaliditatea permanenta totala;

- fiecare dintre ratele urmatoare este constituita din 20% din suma asigurata si se achita semestrial, dupa plata primei rate, cu conditia ca invaliditatea sa continue;

- in caz de invaliditate totala permanenta, plata despagubirii se va efectua integral, la expirarea perioadei de asteptare pentru confirmarea starii de invaliditate totala si permanenta. Se considera invaliditate permanenta totala: pierderea completa si netratabila a vederii; paralizia totala si permanenta; pierderea sau incapacitatea de folosire a ambelor maini sau a ambelor picioare. In acest caz, suma asigurata se achita imediat si in intregime.

Riscurile asigurate sunt invaliditatea permanenta totala, partiala sau decesul ca urmare a unui accident. Accidentele cuprinse in asigurare sunt: accidente de munca, accidente provocate de functionarea masinilor sau a aparatelor, loviri, caderi, atacuri din partea oamenilor sau a animalelor, asfixiere prin emanatii de gaze sau vapori, urmarile imediate (invaliditate permanenta sau deces) ale efotului fizic excesiv si brusc, determinat de cauze de forta majora.

Si la BT Asigurari ai asigurare de accident, asigurare pentru cazuri de boala a angajatilor,cat si asigurare de accidente a persoanelor din autovehicule (valabila pentru sofer si pentru restul persoanelor care ocupa locurile din autoturism).

La Eureko, gasesti trei tipuri de asigurari: Viata Ta, Comoara Ta si FlexiInvest.

Sa luam un exemplu. Daca optezi pentru primul tip de asigurare, si-ti asiguri suma de 27.500 lei (aproximativ 6.600 de euro), vei plati o prima anuala de aproximativ 1.000 de lei pe o perioada de 25 de ani. Pentru acest tip de asigurare, trebuie sa demonstrezi insa ca esti perfect sanatos, fiind vorba de o asigurare de viata.

La Comoara Ta (asigurare pentru copii), poti asigura suma de 28.000 de lei (aproximativ 6.800 de euro) pentru copilul tau (acesta trebuie sa aiba cel putin sase luni si cel mult 25 de ani) si vei plati o prima anuala tot de 1.000 de lei, pentru o perioada de 24 de ani.

In ceea ce priveste produsul investitional FlexiInvest, la o suma asigurata de 20.000 de lei (aproximativ 4.850 de euro), poti sa optezi pentru o prima intre 1.000 si 10.000 de lei pe an.

Care sunt pasii in vederea obtinerii unei asigurari?

In primul rand ai niste discutii preliminare impreuna cu un consultant al companiei de asigurari careia i te adresezi.
La Eureko, de exemplu, completezi un formular de analiza pe baza necesitatilor tale, pentru a vedea de ce tip de asigurare de viata ai nevoie. Apoi iti alegi unul dintre produsele Viata Ta, Comoara Ta și FlexInvest.

La pasul doi intervine negocierea. Dupa ce-ti alegi unul dintre produse, hotaresti impreuna cu consultantul tau suma asigurata, prima, precum si modalitatea de plata.

In final, semnezi contractul, conform discutiilor si datelor convenite.