Traian Basescu a fost intrebat despre a doua nominalizare facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba.

"Eu stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care", a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor.

In replica la declaratiile presedintelui, premierul Victor Ponta a admis ca a facut doua propuneri, precizand ca prima optiune a Romaniei pentru pentru functia de comisar european ramane Dacian Ciolos, dar ca presedintele CE Jean-Claude Juncker i-a comunicat ca este putin probabil ca tara noastra sa primeasca din nou portofoliul Agriculturii.

Prima propunere a fost aceea de a pastra portofoliul Agriculturii pentru Dacian Ciolos. Cand Juncker mi-a comunicat ca pastrarea portofoliului detinut in Comisia anterioara este foarte putin probabila, am discutat cu domnia sa pentru a obtine un portofoliu cat mai bun. Saptamana viitoare domnul Juncker va anunta decizia sa. Eu o cunosc”, a spus Victor Ponta.

Premierul a mai spus ca este important ca Romania “sa aiba un portofoliu cu incarcatura serioasa”, apreciind ca in cazul in care presedintele CE nu mai acorda Romaniei portofoliul Agriculturii, nominalizarea de catre Executivul de la Bucuresti a unei femei ar putea conduce la obtinerea unui domeniu important.

Intrebat cine este a doua optiune, pe langa Dacian Ciolos, premierul nu a dat niciun nume, dar a spus ca este vorba despre o femeie. Surse citate de Mediafax declarau anterior ca a doua propunere este eurparlamentarul PSD Corina Cretu.

“Nu pot confirma informatiile pe surse. Cand domnul Juncker anunta propunerea pentru Romania, va pot spune. Pot confirma ca avem posibilitatea de a propune o femeie pentru functia de comisar european. Categoric este o femeie”, precizat seful Guvernului.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta saptamana viitoare lista cu noua componenta a Executivului de la Bruxelles, din care trebuie sa faca parte si zece femei. Pana in prezent, doar opt tari - fara Romania, a carei prima optiune este actualul comisar pentru Agricultura, Dacian Ciolos - au propus o femeie pentru functia de comisar european.

Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul lunii iulie, ca a transmis scrisoarea prin care Dacian Ciolos este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea Romaniei, pentru portofoliul Agriculturii. El preciza atunci ca a transmis scrisoarea dupa ce a discutat cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In urma cu o luna, Guvernul a anuntat ca premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, presedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea Romaniei pentru ocuparea functiei de comisar european, spunandu-i ca optiunea Executivului este de a pastra in CE portofoliul Agriculturii si de a-l nominaliza pe Dacian Ciolos.

Statele membre UE au avut termen limita pana pe 31 iulie sa-si desemneze candidatii pentru posturile de comisar european. Conform procedurii, nominalizarile sunt trimise presedintelui CE, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptata in Consiliu. Componenta Comisiei Europene va fi supusa apoi votului Parlamentului European.